Afyonkarahisar’ın Fethibey Beldesi’nde EMT Mermer adlı şirket tarafından erozyon riski olan mera alanına jeotermal kaynak arama sondaj çalışması için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Ege Bölgesi’nde 2001-2019 yılları arasında mera alanlarının oranı geçmişe göre yüzde 66 azaldı.

Hayvancılığın kuyusu kazılıyor

Aycan KARADAĞ

Afyonkarahisar’ın Fethibey Beldesi’nde, EMT Mermer Enerji Jeotermal SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ açılması planlanan 4 adet ‘Jeotermal Kaynak Arama Sondaj Çalışması’ projesi için çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.

Projenin yapılacağı bölgenin ‘mücavir alan, mera özellikle hazine malı, erozyon alanı, yapı yasağı getirilen heyelan, kaya düşmesi, drenaj, taşkın afete maruz alanlar ve endüstri maden çıkarım alanı’ sınırları içerisinde yer alması dikkat çekti.

Proje alanının yaklaşık bin 500 metre güneydoğusunda Saraydüzü köyü, 3 bin 500 metre güneydoğusunda Fethibey Beldesi ve 4 bin 300 metre batısında da Bayramgazi Köyü yer alıyor.


MERA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Geçtiğimiz aylarda değişen Mera Yönetmeliği’yle birlikte jeotermal kaynaklı teknolojik seralar için mera, yaylak ve kışlaklar tahsis amacı dışında kullanılabilmesinin önü açılmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2001 yılında AKP iktidara gelmeden önce ülkedeki mera alanı 14 milyon 616 bin 687 hektarken 2019 yılında bu rakam 11 milyon 696 bin 494 hektara geriledi. Jeotermal santralların (JES) kuşatması olan Ege Bölgesi’nde ise 2001’den 2019 yılına kadar mera alanlarının oranı yüzde 66 düştü.

***

Jeotermal Enerji Araştırma Komisyonu kuruldu

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, partisinin Jeotermal Enerji Araştırma Komisyonu kurduğunu duyurdu. CHP’li Öztunç tarafından yapılan açıklamada, “CHP Doğa Hakları olarak yurdumuzun dört bir yanından doğa hakları ihlalleri ile ilgili şikayetler, yardım talepleri alıyoruz. Bu taleplere karşılık verip, yurttaşlarımıza yardım etmeye çalışıyoruz” dedi.

Öztunç açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: Jeotermal enerji son zamanlarda ülkemizde yoğun olarak tartışılan bir başlık. Araştırma komisyonumuz ile jeotermal enerji ile ilgili konularda bilgi toplamak, araştırma yapmak, tedbirler geliştirmek ve önerilerde bulunmak amacını taşıyoruz.”