Hayvanlar değil genelge tehlikeli

HABER MERKEZİ

Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı Tehlike Arz Eden Hayvanlar ile ilgili genelgeye karşı Danıştay’a başvurarak yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açtı. Dava konusu genelgeyi değerlendiren Vakıf Başkanı Erman Paçalı, “Hayvanlar tehlikeli değil ancak genelge son derece tehlikeli” dedi. Paçalı, genelgenin on binlerce masum hayvanın acı içinde ölümüyle sonuçlanacak yaptırımlar barındırdığını belirterek şunları söyledi:


“Ne zaman kurulduğu, kimlerden oluştuğu, hangi metotlarla çalışıldığı, bu çıktıya nasıl ulaşıldığı belirsiz bir komisyon sürecinin sonunda hiç de profesyonel bir yaklaşım ortaya koymayan bir genelgeyle bazı ırklar için acı ve işkence dolu bir süreç tetiklendi. Bir ırka tehlike atfediyorlar ancak tehlikenin ne olduğu belli değil.”

AKIBETİ BELLİ DEĞİL

Tıbbi gerekçelerle anestezi altına alınma olanağı bulunmayan veya güçten düşmüş hayvanların akıbetlerinin ne olacağının açıklanmadığını vurgulayan Paçalı, şöyle devam etti: “Bin 3 belediyeden sadece 256’sında geçici bakımevi var ve el konulan ülke genelindeki tüm hayvanların bakım sorumluluğu bu 256 tesise yüklenmiş. Bu bakımevleri zaten tam kapasite ile çalışıyor. Üstelik bu merkezler geçici bakımevi statüsünde olduğundan fiziksel olanakları da ona elverişli. El konulan hayvanlar için uzun dönem barınma ihtiyacı bu merkezlerde karşılanamaz. Bu genelgenin bu şekli ile uygulanması demek amacını aşarak on binlerce hayvanın yaşam hakkının ihlal edilmesi demek olur.”

6 ÖNERİ

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu (İMOK), hayvanlar için katliam genelgesiyle ilgili yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada şu öneriler yer aldı:

• 14 Ocak'ta dolacak yasaklı ırkların kayıt tarihleri en az 6 ay uzatılmalı.

• Ekonomik gücü elvermeyen köpek sahiplerine kurumlar destek olmalı.

• Yasaklı ırkların üretilmesi ve satışının engellenmesi için denetimler artırılmalı.

• Sokak hayvanları konusunda bilgilendirme yapılmalı, saldırganlığın eğitimle verildiği anlatılmalı.

• Popülasyon yönetimi konusunda meslek odaları ile iş birliği yapılmalı.

• İlgili bakanlıklarda yeterli sayıda veteriner hekim ve yardımcı personel istihdamı yapılmalı, büyükşehir belediyelerinde veteriner halk sağlığı dairesi, il ve ilçe belediyelerinde veteriner işleri müdürlükleri kurulmalı.

***

NE OLMUŞTU?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 7 Aralık 2021’de yayımladığı genelgeyle Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırk köpekler tehlike arz eden hayvanlar olarak belirlenmiş, 14 Ocak’a kadar içerisinde bu hayvanların sahiplerince kısırlaştırılıp kaydettirilmesi, yasaklara aykırılık halinde ise hayvanlara el konularak bakımevine götürülmesine yönelik düzenlemeye gidilmişti.