‘Yasaklı’ ırk diye lanse edilen 23 bini aşkın hayvan kayıt altına alınırken yaşam savunucuları kayıt süresinin uzatılmasını talep ediyor. Yurttaşlar sokak hayvanlarına karşı ‘soykırım’ yapıldığını kaydediyor.

Hayvanlara karşı yapılan soykırım

HABER MERKEZİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın pitbull cinsi köpeğin 4 yaşındaki çocuğa saldırmasının ardından 25 Aralık 2021 günü bir törende “Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum, sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır” demesiyle hayvanlara yönelik uygulamalar cadı avı boyutuna atladı.


“Tehlikeli ırk” olarak lanse edilen köpek türlerinin kayıt altına alınması önceki gün son buldu. Kayıt yaptırılmayan birçok köpek ise sokaklara, ormanlık alanlara bırakıldı, barınaklar ‘yasaklı’ ırklarla doldu taştı. Verilen sürenin uzatılmasını isteyen yurttaşlar sosyal medyada “14ocakuzatılsın” etiketiyle kampanya başlatırken artık barınakta 'yasaklı ırk köpekler’ sahiplenilmeyecek. Hayvanlar ömürlerinin sonuna kadar 5-10 metrekarelik kafeslerde yaşamaya mahkûm edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre tarafından ülke genelinde ‘yasaklı ırk’ denilen 23 bin 406 köpek altına alındı. Köpeklerin kayıt altına alınması için tanınan sürede İstanbul'da 5 bin 455, Ankara'da 2 bin 42, İzmir'de 2 bin 896 olmak üzere, Türkiye genelinde 23 bin 406 tehlike arz eden köpeğe mikroçip uygulaması yapıldı.

Bu köpekleri sokağa terk edenlere ise 30 bin lira ceza kesilecek. Düzenleme ile getirilen geçici maddeye göre pitbull terrier, japanese tosa, dogo argentino, fila brasilerio türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, ve ülkeye girişini, satışını ve reklamını yapana hayvan başına 11 bin Türk Lirası idari para cezası verilecek. Söz konusu ırka mensup hayvanlar, kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamıyor ve halkın yoğun bulunduğu yerlere, çocuk parklarına sokulamayacak.

YAŞAM HAKKI İÇİN EYLEM

Bir Arada Yaşam Kampanya Grubu, Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı önünde, İstanbul’da ise Kadıköy’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü önünde ‘yaşam hakkı’ için eylem yaptı. Yapılan ortak basın açıklamasında ‘Soykırım girişimiyle karşı karşıyayız’ denildi. Açıklama şöyle devam etti: “Sokakta yaşamaya çalışan hayvanlara karşı bir soykırım girişimiyle karşı karşıyayız. Aslında gündemimiz tam da şu anda, yaşamımızın her anına yansıyan iç içe olduğumuz iklim krizinin de farkındalığı ile kentlerin, sokakların orada yaşayan hayvanların doğasına uygun bir hale nasıl getirileceği olmalıydı. Ancak ne yazık ki, doğanın tüm unsurlarını piyasa sisteminin ayaklarının altına seren bir yönetim anlayışı ile karşı karşıyayız. Öyle ki bunun uğruna Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı makamının arkasına gizlenip soykırım için sokakta yaşayan canlıları hedef göstermekten çekinmez bir halde.”

Öte yandan yaşam savunucuları bugün saat 14.30'da "Barınak esaretine hayır" demek için Ankara'da Ulus Atatürk Anıtı önünde bir araya gelecek. 36 kitle örgütünün de katılacağı eylemde toplama zulmüne dur demek ve 'yasaklı' ırkların kayıt süresinin uzatılması talep edilecek.