Georgia State Üniversitesi Biyomedikal Bilimler Enstitüsünden araştırmacılar, Molnupiravir isimli ilacın koronavirüsün bulaşmasını 24 saat içinde 'tamamen' baskıladığını buldu. Hayvanlarda virüsün bulaşıcılığını bariz bir şekilde azalttığını belirten Plemper, "Bu özelliklerin, Covid-19'un farmakolojik olarak kontrol altına alınmasında Molnupiravir'i güçlü bir seçenek haline getirdiğini" ifade etti.

Hayvanlarda koronavirüsün bulaşıcılığını 24 saatte durduran ilaç, Faz 2-3 insan denemeleri aşamasında

Fotoğraf: Arşiv

Dış Haberler Servisi

ABD'de Georgia State Üniversitesi Biyomedikal Bilimler Enstitüsünden araştırmacılar, Molnupiravir (MK-4482/EIDD-2801) adlı yeni antiviral ilacın yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bulaşmasını 24 saat içinde "tamamen" baskıladığını buldu.

Prof. Dr. Richard Plemper'ın yönettiği araştırma ekibi, ilacın ilk olarak influenza virüslerine karşı etkili olduğunu ortaya çıkarmıştı.

ScienceDaily'nin haberinde, ağız yoluyla alınabilen Molnupiravirin potansiyel olarak üç açıdan fayda sağlayacağı belirtiliyor. Hastaların klinik durumunun ağırlaşmasını engelleyecek, bulaşıcı aşamayı kısaltarak izolasyon süresinin psikolojik ve sosyoekonomik baskısını azaltacak ve yerel salgınların kontrol altına alınmasına katkı sağlayacak.

Nature Microbiology'de yayınlanan ataştırmada, ağız yoluyla alınacak ilacın Covid-19'un bulaşmasını hızlı bir şekilde bloke edeceği ve salgınla mücadelede çığır açabileceği belirtiliyor.

Toplum kitlesel bir şekilde aşılanıncaya kadar virüsün yaygın bulaşmasının kesintiye uğratılması, salgının kontrol altına alınması ve pandeminin felaket etkilerinin azaltılması açısından büyük önem taşıyor.

İlacın solunum yolu RNA virüslerine karşı geniş spektrumlu etkinlik gösterdiğini ve enfekte hayvanlarda virüsün bulaşıcılığını bariz bir şekilde azalttığını belirten Plemper, "Bu özelliklerin, Covid-19'un farmakolojik olarak kontrol altına alınmasında Molnupiravir'i güçlü bir seçenek haline getirdiğini" sözlerine ekledi.