Hayvanlarımız altın yemiyor!
Çanakkale’de Cengiz’in maden projesi için protestolar eşliğinde bilirkişi incelemesi yapıldı. Yöre halkından 60 yaşındaki Güven, “Bizim hayvanlarımız altın yemez, ot yer, mera ister. Köyümüzü rahat bıraksınlar!” dedi
Gökay BAŞCAN
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Hacıbekirler köyünde Cengiz Holding tarafından yapılan, 3 buçuk milyon ağacın kesileceği ifade edilen Halilağa Bakır Madeni projesi için bölgede bilirkişi keşfi yapıldı. Bilirkişi ve mahkeme heyetini köy meydanında karşılayan bölge halkı, madeni protesto etti. Keşif öncesi konuşan 60 yaşındaki Gülferit Güven, “Bizi duysunlar. Bir kişi zengin olacak diye benim köyüm yok olacak” dedi.
Cengiz Holding’e ait Batı Truva Şirketi tarafından yapılmak istenen altın-bakır madeni projesi için geçen temmuz ayında çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. 80 kişi, TEMA ve birçok dernek kararı yargıya taşıdı. Açılan davada mahkeme, bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Bölgeye dün gelen bilirkişi heyeti, rapor hazırlamak ve mahkemeye sunmak için keşif yaptı.
KEŞFE ALINMADILAR
Keşif esnasında yurttaşlar bölgeye alınmazken bilirkişi heyetine sadece TEMA yetkilileri eşlik etti.
Keşif öncesi konuşan bölge halkından Gülferit Güven, maden projesine tepki gösterdi. “Bizi dinlesinler, bizi duysunlar” diyerek konuşmasına başlayan Güven, “60 yaşındayım, bu köyde yaşıyorum. Bizim havamıza, suyumuza dokunmasınlar. Benim hayvanlarım altın yemez, ot yer, mera ister. Bu köyün hayvanlarını, ormanlarını, havasını, suyunu rahat bırakın” dedi.
Davacıların avukatlarından Burcu Özaydın ise şu ifadeleri kullandı: “Bu yapılmak istenen çalışmayla birlikte bölgedeki 3 köy yaşanmaz hale gelecek. Bu köyler tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Ayrıca bu 3 köyün temel içme su kaynakları, bu proje alanı içerisinde. Yer altı sularına ağır kimyasallar karışacak. Siyanür, kimyasal havuzlarıyla büyük cehennem çukurları açılacak. Halkın tüm itirazlarına karşın sermayenin çıkarlarını düşünerek bütün bu dağı, binlerce dönüm araziyi yok edecekler. 3 köy haritadan silinecek.”
Bölge halkı, şirketin geçen ay yapmak istediği ‘halkı bilgilendirme toplantısı’na izin vermemişti. Pandemiye rağmen yapılmak istenen toplantıya yurttaşların protestosu damga vurmuştu. Şirketi ve projeyi bölgeden adeta kovalayan bölge halkı, toplantıyı yaptırmamıştı.
***
Dersim’de izinsiz sondaj çalışması sürüyor
Dersim’in Ovacık ilçesi Otlubahçe köyünde, maden için yapılan sondaj çalışmalarına bölge halkı tepki gösterdi. Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü, bakır madenciliği için yapılan sondaj çalışmasının izinsiz olduğu gerekçesiyle 3 gün önce çalışmaları durdurmuştu. Şirketin fırsat bulduğu anda yeniden çalışmalara başlamasına tepki gösteren halk, çalışmaların tamamen durdurulması için çağrı yaptı.
Bölge halkından alınan bilgiye göre madenci şirket, 134 metre derine sondaj vurdu. Çalışmaları yerinde görmek için Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve Dersim Kültür Derneği Başkanı Ulaş Arbaz bölgeye gitti.
Dersim, Türkiye’de yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasında bulunuyor. Her geçen gün yeni maden sahalarının açıldığı kentte 145 maden projesi var. Kentte son olarak 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları’nın tamamı, maden sahası ilan edildi.