TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun yayımlanan taslak raporunda hayvanların korunması ve bakımının sağlanması için çözüm önerileri sunuldu

Hayvanların korunması için işbirliği şart

DİLARA ŞİMŞEK

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun taslak raporu yayımlandı. Raporda, sokak hayvanları, yunus parkları, hayvanat bahçeleri, sirkler, pet shoplar, göçmen kuşlar olmak üzere pek çok konu ele alındı.


Raporda hayvanların vücut bütünlüğüne yönelik saldırılar, işkence, öldürme, dövüştürme gibi fiillerin ‘kabahat’ olarak sayılıp sadece para cezası verilmesinin yetersiz olduğu; bu fiillerin suç sayılması gerektiğinin altı çizildi. Yerel yönetimlerin hayvanların rehabilitasyonu için yeterli bütçeye sahip olmaması öne çıkan bir diğer başlık oldu.

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun sokak hayvanları, yunus parkları, hayvanat bahçeleri, petshoplar olmak üzere pek çok konuyu ele aldığı taslak raporu yayımlandı. Hayvanların korunmasında belediyelerin ve diğer kuruluşların işbirliklerini arttırması gerektiği yer alan raporda, yerel yönetimlere ayrılan bütçenin yetersiz olduğu vurgulanarak, “Kanunda yer alan ‘Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda’ ibaresi yardım miktarını önceden öngörülebilir olmaktan çıkarmakta. Bu durum belediyelerin gelecek planlamasını olumsuz etkilemekte” ifadesi yer aldı.

Ayrılan bütçe yetersiz

Raporda öne çıkan diğer konular ise şunlar oldu:

♦ Ülkemizde yaklaşık 2 milyon sahipsiz hayvan bulunuyor. Bu hayvanların 1 milyonunun kısırlaştırılmadığı tahmin ediliyor. Yerel yönetimlerin bu hayvanların rehabilitasyonu ile ilgili yeterli bütçe ve personel ayıramaması, yeterli kısırlaştırma yapılamaması sahipsiz hayvan sayısındaki artışa neden oluyor.

♦ Hayvan bakımevi sistemi doğal yaşam alanları, geçici bakım evi ve kalıcı hayvan barınağını kapsayacak şekilde genişletilmeli. Çalışacak personel için eğitim ve sertifika zorunluluğu bulunmalı.

♦ Petshoplarda hayvanlar için yeterli yaşam alanları bulunmuyor. Hayvanlar küçük kafeslerde teşhir varlığı gibi sergileniyor. Bu nedenle kedi ve köpek satışlarının kimliklendirme ve kayıtlı olarak yalnızca üretim çiftliklerinden yapılmasına izin verilmeli.

♦ Sahipsiz hayvanların beslenmesi için yerel yönetimler hayvan severlerle işbirliği yapıp beslenme yerleri belirlenmeli. Bu sayede sistematik ve sağlıkla şekilde beslenmeleri mümkün olur.

♦ Yurtdışından Türkiye’ye kaçak yollarla hayvan sokulmasının önlenmesi amacıyla sıkı denetim yapılmalı.