Aydın’ın Efeler ilçesi Çiftlikköy Köyü’nde Zeynal Acar tarafından alanı tamamı hazine arazisinden oluşan ve Çine Çayı, Büyük Menderes Nehri, Çine Barajı, Topçam Barajı’nın olduğu bölgeye ‘Kuvars Kumu ve Feldspat Ocağı’ yapma projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.

Hazine arazileri peşkeş çekiliyor

AYCAN KARADAĞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Aydın’ın Efeler ilçesi Çiftlikköy Köyü’nde Zeynal Acar tarafından tamamı hazine arazisinden oluşan ve Çine Çayı, Büyük Menderes Nehri, Çine Barajı, Topçam Barajı’nın olduğu bölgeye Kuvars Kumu ve Feldspat Ocağı yapılması projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.

Proje alanı için daha önce; Aydın İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü adına 1,68 hektarlık alanda ‘‘Ariyet Ocağı’’ için 4 Ekim 2007 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişti. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 11 Mart 2020 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nden Zeynal Acar’a devir edildi. Proje için “Ariyet Ocağı” ismi sorun yaratacağı gerekçesiyle “Kuvars Kumu ve Feldspat Ocağı’’ olarak değiştirildi.

Yeni hazırlanan projeyle, 1,68 hektar olan proje alanının 23 hektara çıkarılması ve üretim kapasitesinin 390.000 ton/yıl olması amaçlanıyor. Proje kapsamındaki toplam yatırım bedeli 750 bin TL olarak belirlendi.

hazine-arazileri-peskes-cekiliyor-819408-1.

BÖLGEDE SU KAYNAKLARI BULUNUYOR

Yapılması planlanan alanı Çiftlikköy Mahallesi’ne 770 metre, Savandere Mahallesi ve Boğaziçi Mahallesi’ne ise 780 metre uzaklıkta bulunuyor. Bölgedeki yurttaşlar ise tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Proje alanına yakın bölgede 770 metre yakınlığında Çine Çayı, 1.6 kilometre yakınlığında Büyük Menderes Nehri bulunuyor. Proje alanının hemen yanında ise Karagöz Deresi, isimsiz mevsimsel akışlı dereler ve kuru dere yatakları bulunuyor. Proje alanına Topçam Barajı 14 kilometre uzaklıkta yer alırken, Çine Barajı ise 37 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Ayrıca proje alanın yakınlarında Koçarlı bölgesi Çakırbeyli Mahallesi Çine Çayı kenarında Adnan Menderes Müzesi yapımı sürüyor.

hazine-arazileri-peskes-cekiliyor-819409-1.

DOĞA TALANININ BİR ARACIDIR

CHP Aydın Milletvekilli Süleyman Bülbül, konu hakkında BirGün’e yaptığı açıklamada, “Hiçbir plan, değerlendirme yapılmaksızın ülkemizin her yerine madenler, santraller açılıyor. Yapılmak istenen maden işletmesinin proje alanı 1,68 hektardı. Bu alanın 23 hektara çıkarılması için ÇED Gerekli Değildir Kararı verildi. Baştan savma verilen bu kararlar iktidar tarafından yıllardır şirketlere verilen tavizlerin, doğa talanının bir aracıdır. Masa üzerinde yapılan ÇED sürecini bile Bakanlık işletmek istemiyor, 23 hektarlık bir alanda yürütülmesi planlanan ve sulak alanlara yakınlığı ile dikkat çeken maden işletmesi için ÇED Gerekli Değildir Kararı veriyor. Proje tanıtım dosyasında Çiftlikköy’deki bu maden işletmesi için çevrenin etkilenme oranının çok az olacağı söylenmiş. Ama ruhsat alanı Çine Çayına 750 metre, Büyük Menderese ise 1,6 kilometredir. Sulak alanlarımız, içme sularımız korunmuyor. Bu kadar yakın mesafede olan iki nehre tüm bu kirlilik taşınacak. Toprağımızın, suyumuzun kirletilmesine proje daha ekleniyor. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak bu kadar zor olmamalı” diye konuştu.