Hazine, Birleşik İpotek Finansmanı AŞ'ye, 500 bin lira kuruluş sermayesi aktararak yüzde 5 oranında iştirak edecek.

Hazine, Birleşik İpotek Finansmanı Anonim Şirketine ortak olacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Birleşik İpotek Finansmanı Anonim Şirketi'ne yüzde 5 ortak olacak. Resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre Hazine kurulacak olan şirkete 500 bin lira kuruluş sermayesi aktaracak. Hazineye ait hisselerden kaynaklanan paydaşlık haklarını kullanmaya, yeni paylar devralmaya veya payları devretmeye Hazine ve Maliye Bakanı yetkili olacak.

Elde kalan yüksek konut stoku nedeniyle sıkıntıya giren inşaat ve finans sektörlerini kurtarmak için bir süredir çalışma yürütülüyordu. Düzenleme taslak aşamasındayken Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin açıklamasında, sorunlu kredilerin dışında kalan kredi stoğunun bankalardan alınarak riskin azaltılması, böylece bankaların düşük faiz marjıyla kredi verme olanağı elde etmesinin hedeflendiği belirtilmişti.

Kurulacak olan ipotek finansmanı şirketinin de bu işlevi yerine getirmek için bir varlık havuzu oluşturarak, konut stoklarını bu havuz üzerinden menkul kıymetleştirip çeşitli kampanyalarla sermaye piyasasında tüketiciye sunması planlanıyor.