İzmir’in Buca ilçesinde özel üniversite statüsündeki İzmir Tınaztepe Üniversitesi için geçmişte Hazine mülkiyetinde bulunan alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca imar planı değişiklikleri onaylandı. Plan değişikliklerini hazırlayan şehir plancısının İzmir Büyükşehir Belediyesi AKP Meclis üyesi Selma Kısa olduğu öğrenildi.

Hazine mülkleri özel üniversiteye aktarıldı!

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Buca ilçesinde özel üniversite statüsündeki İzmir Tınaztepe Üniversitesi için geçmişte Hazine mülkiyetinde bulunan alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca imar planı değişiklikleri onaylandı. Plan değişikliklerini hazırlayan şehir plancısının ise İzmir Büyükşehir Belediyesi AKP Meclis üyesi Selma Kısa olduğu öğrenildi. Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile “Üniversite Alanı” imar planı değişikliğiyle “Yüksek Öğretim Tesisi Alanı” kullanım kararının getirilerek 1 ay boyunca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce askıya çıkarıldığı duyuruldu.

HUKUKA AYKIRILIĞI GİZLEME

Plan değişikliklerinin gerekçesi, “Tınaztepe Üniversitesinin faaliyete başlayabilmesi amacıyla vakıf mülkiyetinde bulunan sağlık tesisi alanı kullanımında kalan alanın üniversite alanı belirlenerek, üniversitenin ihtiyaçlarını karşılayacak yapılanmanın sağlanması için alanda genel yaklaşımlarının ve yapılaşma koşullarının belirlenmesi için çevre düzeni planı değişikliği hazırlanmıştır” şeklinde açıklandı.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, mülkiyetlerin başından geçen bütün süreçlerin plan değişikliği açıklama raporunda yer alması gerekmekte olduğunu belirterek, “3194 sayılı İmar Kanunu eki yönetmeliklerde, geçmişten bugüne plan değişikliklerinin bilimsel ve teknik gerekçelerinin bulunması ve kaldırılan kamusal alanlara eşdeğer kamusal alanlar ayrılması gerektiği vurgulanmıştır. Ancak plan değişikliği açıklama raporlarında, bu sürecin tamamı yerine bir kısmına yer verilmiş olmasının, yapılan işlemdeki hukuka aykırılığı gizlemeye dönük olduğunu göstermektedir. Yürürlükte bulunan plan kararlarında “Sağlık Tesisleri Alanı” kullanım kararının Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 26. maddesinde ifade kaldırılan sosyal altyapı alanına eşdeğer alan ayrılmadan yeni bir hatalı işlem gerçekleştirilmiştir” denildi.

KAMU KURUMLARI YASALARA RAĞMEN KEYFİ DAVRANAMAZ

Oda tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kentlerimizin şekillenmesinde planlama açısından oldukça kapsamlı yetkilere sahip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu ve buna benzer işlemler ile kendini inkar etmeye devam etmektedir. Bakanlık, işine geldiğinde ilgili kurumlara imar mevzuatını hatırlatan işine gelmediği zaman ise mevzuatı tamamen yok sayan işlemler ile kentleşme süreçlerinin oldukça sorunlu bir şekilde yürütülmesine neden olmaktadır. Maliye Hazinesine kayıtlı mülkiyetlerin yürürlükteki plan kararlarını hiçe sayarak süreç içerisinde planlamanın araçsallaştırılması aracılığıyla sermayeye devri gerçekleştirilmektedir. Üstelik bu işlem eğitimin günden güne ticarileştiği ülkemizde parası olanın kapısından gireceği vakıf üniversitesi için yapılmaktadır.

Ülkenin ve kamunun çıkarlarının korunması doğrultusunda meslek alanına giren konularda doğal kaynakların ve kamusal varlıkların korunması ve geliştirilmesi, ülkenin sanatsal ve teknik gelişimi için gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak gibi bir amacı bulunan meslek odamızın böylesine hatalı bir işlem karşısında suskun kalması beklenemez. Son yıllarda İzmir’de yürürlükteki plan kararlarında kamusal kullanımlarda yer alan kamu mülklerinin satışının hız kazandığına tanık olmaktayız. Daha önce de ifade ettiğimiz görüşlerimizi hatırlatmakta yarar görüyoruz: Kamusal kullanıma ayrılmış alanların plan değişikliği yoluyla özel kullanımlara çevrilmesi ve sonrasında satışa sunulması karşısında her türlü girişimde bulunacağımızı ifade etmek isteriz. İşine geldiği zaman mevzuatı hatırlayan kurumlara şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararını hatırlatmaktan ve kamu yararının korunmasına yönelik mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”