Haziran ayında 27 kadın erkekler tarafından katledildi. 27 kadının 3’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadınların 11’i evli oldukları erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 3’ü tanıdık biri, 3’ü akraba, 3’ü baba, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek ve 1’i de erkek kardeşi tarafından öldürüldü.

Haziran'da 27 kadın hayattan koparıldı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kadın cişnayetlerine ilişkin haziran ayı raporunu açıkladı. Raporda pandemi süreci sonrasında girilen “yeni normalleşme” sürecinde her gün yeni bir kadın cinayeti, kadına yönelik erkek şiddeti, çocuk istismarı haberleri alındığı belirtilerek “Emine Bulut Genelgesi’nin ardından azalma eğilimi göstermeye başlamış olan kadın cinayetleri bu ay hayatımıza giren ‘normalleşme’ ile tekrar artma eğilimi gösteriyor” denildi.

Raporda, 22 kadın cinayeti işlendiği, 5 kadının şüpheli ölümünün kadın cinayeti olduğu ortaya çıktığı ve 23 kadının şüpheli bir şekilde ölü bulunduğu belirtildi.

CİNAYETLERİN ARTMASI, ŞİDDETİN GÖRÜNMEZ KILINMASININ SONUCU

“Öldürülen 27 kadından 11’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi" denilen raporda şu ifadelere yer verildi:

"Öldürülen kadınlardan 2’si ekonomik bahaneyle, 14’ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 11 kadının hangi 'bahaneyle' öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

24 KADIN, EN YAKININDAKİ ERKEK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Rapora göre haziran ayında öldürülen 27 kadının 3’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadınların 11’i evli oldukları erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 3’ü tanıdık biri, 3’ü akraba, 3’ü baba, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek ve 1’i de erkek kardeşi tarafından öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınların 14’ü evinde, 7’si sokak ortasında, 1’i iş yerinde, 1’i de bir arazide öldürüldü. 4 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi. Geçtiğimiz aylara göre, bu ay kadınların sokakta öldürülme oranı da arttı. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 52’si evlerinde, yüzde 26’sı sokakta öldürüldü.

ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİ ARTIYOR

Raporda intihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında artış yaşandığı belirtilerek “Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir” denildi.

Rapora göre haziran ayında geçtiğimiz senelerde kaybolmuş veya kayıtlara doğal ölüm olarak geçmiş 5 şüpheli kadın ölümü açığa çıktı:

Mersin'de yaşayan 17 yaşındaki 5 aylık hamile İrem Bahçe geçtiğimiz sene evinde başından ateşli silahla vurulmuş halde bulundu ve ailesi İrem'in intihar ettiğini iddia etmişti. Bu ay İrem'in namus bahanesiyle aile kararı neticesinde erkek kardeşi M.A.B. tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

Antalya'da yaşayan 46 yaşındaki Gülsüm T. geçtiğimiz sene evinde kahvaltı yaparken ölmüş bir şekilde bulunmuştu. Otopsi darp izi bulunmadığını ve kalp krizi olabileceğini söylemişti. Cem Yılmaz'ın Gülsüm'ü boğarak öldürdüğü, morluklar belli olmasın diye de fondötenle kapattığı ortaya çıktı.

İstanbul'da yaşayan 49 yaşındaki 4 çocuk annesi Ayşe Altuntaş geçtiğimiz sene ortadan kaybolmuştu. Ayşe'nin birlikte olduğu erkek Mehmet Taşdelen tarafından hayatına dair karar alması bahane gösterilerek ateşli silahla öldürüldüğü ortaya çıktı.

1,5 yaşındaki Ecrin Kurnaz, geçtiğimiz sene kaybolmuştu. Arama çalışmaları sırasında bulunan kıyafet ve beden parçalarının Ecrin'e ait olduğu ve öldürüldüğü ortaya çıktı.

Kars'ta yaşayan 6 çocuk annesi Hatice Özkaçak'ın ölümü 2009 yılında kayıtlara "doğal ölüm" olarak geçmişti. 11 yıl sonra yapılan araştırma sonucu akrabası Kenan Özkaçak kasten öldürme suçundan tutuklandı.