HAZİRAN Hareketi saat 20.00'de Kadıköy Evlendirme Dairesi'nde, araştırmacı Yazar Turan Eser ve Velider Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan'ın katılımıyla "Laiklik ve Eğitimde Gericileşme " başlığıyla bir forum gerçekleştirecek.

Osmanlı'da falakalarıyla meşhur sıbyan okullarının AKP eliyle tekrar hayata geçirmeye çalışılmasına dikkat çeken HAZİRAN Hareketi konuyla ilgili olarak bir video hazırladı.

Videonun altına düşülen notta ise şu ifadelere yer verildi:

"En son söyleyeceğimizi en baştan söyleyelim: Çok sayıda eğitim kurumu bilimin öğretildiği mekanlar olmaktan çıkarılarak ibadethanelere dönüştürülmüştür.

Bugün "laikliğin kazanılması" görevi ile karşı karşıyayız.

Dindar ve kindar bir nesil yaratmak istiyorlardı; yarattılar. "Değerler Eğitimi" adı altında, bir inanç grubunun değerleri, başta Aleviler olmak üzere farklı inanç kesimlerine dayatıldı.

4+4+4 eğitim uygulamasıyla çok sayıda kız çocuğunun okumasının önü kapatıldı; çocuk gelin ve çocuk işçi sayısının artmasına uygun ortam hazırlandı.

Sıbyan okulları marifetiyle üç yaşındaki kız çocuklarına "ümmete anne yetiştirme" anlayışıyla gelinlik giydirildi, toplu Kur'an okuma, namaz kıldırma seanslarıyla körpe beyinler örselendi.

"Eleme" ve "seçme" hedefli sınav sistemi, çok sayıda çocuğun psikolojisinin bozulmasına, travmalara, intiharlara neden oldu.

Gelin, Gerici Kuşatmayı Birlikte Kıralım!

Çağrımız, yarını birlikte kuracağımız tüm halkımızadır, tüm devrimci, demokrat, laik, aydınlanmacı insanlaradır:

Gelin! Omuz verin!
Zorunlu din derslerinin kaldırılması ve imam hatipleştirilmeye son verilmesi talebini birlikte haykıralım.

Kamusal, eşit, ücretsiz ve anadilinde eğitim anlayışından hareketle laik ve bilimsel eğitim mücadelesini birlikte yükseltelim.

Laik ve bilimsel eğitim mücadelesi aynı zamanda demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesidir.

Gelin, laik ve bilimsel eğitim için birlikte ayağa kalkalım!

Gelin! Omuz verin! Haziran Ülkesi'ni birlikte kuralım!"