Mevsim etkileri nedeniyle diğer aylara göre daha düşük olan haziran enflasyonu, bu yıl beklenenin üzerinde çıktı. AKP döneminin en yüksek 2’nci haziran enflasyonu yüzde 1,13 ile gerçekleşti. Yıl sonu için beklentiler bozuldu

Haziran enflasyonu  bu yıl zirveye oynadı

Ekonomi Servisi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 12,62 aylık enflasyon ise yüzde 1,13 olarak gerçekleşti. Oranlar diğer haziran aylarına göre yüksek seyretti. Zam şampiyonu ise taze fasulye oldu. Mal grubu değerlendirildiğinde ise enflasyon sepetine ‘ulaştırma’ grubu damga vurdu. Bu grupta aylık fiyat artışı yüzde 4,5 olarak kaydedildi.

3’ÜNCÜ EN YÜKSEK YILLIK ENFLASYON

AKP dönemi değerlendirildiğinde haziran aylarında ölçümlenen yıllık en yüksek 3’üncü enflasyon oranı kayıtlara geçmiş oldu. Bu süre içindeki yıllık enflasyonun en yüksek olduğu yıl yüzde 15,7’yle 2019, ikinci yıl ise yıllık yüzde 15,4’le 2018 olmuştu. 2020 ise yüzde 12,62 ile bu iki yılı takip etti.

AYLIK ENFLASYON KORKUTTU

Öte yandan haziran aylarında yaz aylarının gelmesiyle birlikte gıda ürünlerinde fiyatlar düştüğü için aylık enflasyon da görece
daha zayıf seyrediyor. Ancak buna rağmen yüzde 1,13’lük enflasyon 2019 Haziran ayını da geçmiş durumda. AKP dönemi düşünüldüğünde aylık bazda 2’nci en yüksek enflasyon gerçekleşmiş oldu. Son 15 yılın aylık bazda en yüksek enflasyonu 2018’in Haziran ayında yüzde 2,61 ile gerçekleşmişti.

haziran-enflasyonu-bu-yil-zirveye-oynadi-752677-1.

GENÇLİK DARBE YİYOR

TÜİK’in de içinde olduğu araştırmacı kuruluşlara göre teknolojik ürünlerin tüketicisi daha çok genç yaştaki yurttaşlar. Bu ürünlerin çoğunun ithal olması, bunun üzerine bir de son aylarda artan vergiler, teknoloji ürünlerinde fahiş fiyatları da beraberinde getirdi. Özellikle dolar kurunun sert şekilde yükseldiği son 5 yıl teknoloji ürünlerinin fiyatlarını adeta uçurdu. 5 yıl öncesine göre zam oranlarında müzik aletleri 15 kat artarak rekora koşuyor. Bilgisayar fiyatları ise 2015’e göre yüzde 270 oranında zamlanmış durumda.

haziran-enflasyonu-bu-yil-zirveye-oynadi-752676-1.

MEMURUN ZAMMI ENFLASYONLA ERİDİ

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli ve memurlara yapılacak zam oranı da belli oldu. Bunun için aralık ayına göre fiyatlara ne oranda zam geldiği hesaplanıyor. TÜİK’e göre aralıktan ocağa dek yaşanan enflasyon yüzde 5,75. Aynı dönemde maaşına yüzde 4 zam yapılan memur ve emekliler şimdi enflasyon farkı alacaklar. Sonuç olarak TÜİK’in enflasyonuna göre sadece alım güçlerini korumuş olacaklar.

Konuya ilişkin Büro Emekçileri Sendikası (BES) bir açıklama yayımlayarak “Ek zam istiyoruz” talebini dilendirdi. “Geçen yıl yapılan toplu sözleşme sürecinde kamu emekçileri ve emekliler için belirlenen 2020 yılı için %4+%4, 2021 yılı için %3+%3 zam oranları son gelişmeler de göz önüne alındığında traji-komik oranlardır” denen açıklamada TÜİK’in enflasyon oranlarına emekçilerin inanmadığı ifade edildi.