Haziran Hareketi Soma için yürüdü: Sorarlar bir gün sorarlar!

(Fotoğraf: Pembegül Gökçek)

Birleşik Haziran Hareketi, Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren maden işçileri için İstanbul’da Kadıköy Boğa Meydanı’nda toplandı. Rıhtım Meydanı'na yürüyen ve ‘Sorarlar bir gün sorarlar. Bu baretin altında henüz görülmeyen bir hesap var’ pankartı açan Hazirancılar, Kadıköy’de geçtiğimiz Cuma gecesi faşist çetelerin katlettiği Bahadır Grammeşin’i de unutmadı. Bahadır’ın fotoğraflarının taşındığı eylemde, ‘Yok öyle efkâr falan, ikinci bir emre kadar. Gülümseyeceğiz cümle zulmün karşısında, böyle böyle düzelecek bu işler!’ pankartı da yer aldı.

Haziran’ın Soma anmasına, Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurularak komaya giren ve 269 gün sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan da yer aldı. Hazirancılar Soma anmasında, ‘Soma’nın ateşi AKP’yi yakacak’, ‘Hırsız, Katil Erdoğan’ ve ‘İş kazası değil bu bir katliam’ sloganları attı.

Haziran’ın eylemine İnşaat ve Yapı İşçileri Derneği’ne bağlı işçiler de ‘Soma için ayaktayız’ pankartıyla destek verdi.

SAMİ ELVAN: BİRLİKTE OLURSAK SOMA'NIN VE DİĞERLERİNİN HESABINI SORARIZ
Kitlenin Kadıköy İskelesi'ne varmasıyla bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada "Soma'da 301 işçi kardeşimiz bir yıl önce katledildi. Soma'nın hesabının sorulması demek, taşeron sistemin kaldırılması, güvenceli çalışma ve insanca yaşama anlamına geliyor. HAZİRAN 10 Mayıs'ta Türkiye'nin her yerinden Soma'ya gitti. İsyanımızı Somalı ailelerle birleştirdik. Bugün ise ülkenin her yerinde tüm meclislerimizle Soma'nın hesabını sormak için ayaktayız" denildi.

Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, burada yaptığı konuşmada "Birlikte olursak, mücadele edersek Soma'nın ve diğerlerinin hesabını sorarız" dedi.

Birleşik Haziran Türkiye Yürütme üyesi Hakan Gülseven, ise "Bu AKP iktidarı hırsızdır katildir. 'Kaynak yok' diyen hükümetin, milletin a... k... diyen Cengiz Holding'in vergi borçlarını sildiğini unutmayın. Soma'nın, Torunlar'ın hesabını soracağız" dedi.

Eylem, yere mumlarla 'SOMA' yazılmasının ardından sona erdi.

Binler 'Soma'yı unutma' demek için yürüdü

Bu da ilahiyatçı dekanın 'fıtratı': Madenciler uyuşturucu ticareti yaparken de ölebilirdi!

Soma anmasında Manisa Valisi'ne protesto: Siyaset yapmayın!

Soma'da katliam anması: Unutmayacağız, dayanışacağız, hesap soracağız!