Birleşik Haziran Hareketi, referandum çalışmaları kapsamında Ankara’nın Batıkent semtinde “Hayır” etkinliği düzenledi

Haziran Yürütme Kurulu Üyesi Alper Taş: Etekleri tutuştu, 'evet'i anlatamıyorlar

Mustafa Mert Bildircin

Haziran Hareketi’nin Batıkent “Kardelen Kıraathanesi” nde düzenlediği “Hayır” etkinliğine Haziran Yürütme Kurulu Üyesi Alper Taş, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Haziran Yürütme Kurulu Üyesi olan Zeynep Altıok ile “Hayır ve Ötesi” nden Soydan Kavraal katıldı. Yurttaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinlikte kadınlar ve gençlerin sayıca fazla olması dikkati çekti. Batıkent’te bulunan Kardelen Mahallesi ve İlk Yerleşim Mahallesi muhtarları da etkinliğe katıldı. Etkinliğe ailesiyle birlikte gelen 4 yaşındaki kız çocuğunun kreşte hazırladığı, üzerinde “Hayır” yazan karton etkinliğe katılanların büyük beğenisini aldı.

“Sayımız gün geçtikçe artıyor”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Haziran Hareketi temsilcisi Hasan Hayır, çalışmalara başladıkları ilk zamanlarda, yurttaşların referandum sonuçlarına dair karamsar olduğunu söyledi. Hayır, “İnsanlar, ‘biz ne yaparsak yapalım hileyle istedikleri sonucu alırlar’ diye düşünüyorlardı. Fakat gerek birebir görüşmelerimizde, gerekse mahallelerde gerçekleştirdiğimiz görüşmelerle bu karamsar havayı dağıttık” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok da etkinliğe yoğun katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek yurttaşlara, “Sizi böyle görmek bana büyük güç verdi. Buradan çıktıktan sonra daha bir inançla, daha güçlü çalışacağım” diye seslendi.

“Bozuk düzen kalıcı hale gelir”
15 yıllık AKP iktidarları döneminin birçok haksızlığa sahne olduğunu anımsatan Altıok, “Anayasa paketi geçerse her şeyin düzeleceğini söylüyorlar. Söylediklerinin aksine, ‘Evet’ çıktığı zaman bu bozuk düzen kalıcı hale gelecek” dedi. Altıok, “Bu düzeni kurgularken bize büyük acılar yaşattılar. Örneğin Sivas Katliamı. Sivas’ta aydınlarımızı yok edenler ‘Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak’ diyorlardı. O gün orada canlarımızı yakanlar, bugün AKP iktidarında milletvekili oldular” ifadelerini kullandı.

“Evet dediği için tutuklanan bir kişi gösteremezler”
Ülkenin çeşitli yerlerinde gerçekleştirdikleri “Hayır” çalışmaları süresince yaşadıkları zorlukları Batıkentliler’e anlatan Altıok, “Hayır çalışması yaptığı için şiddete maruz kalan, tutuklanan yurttaşlar var. Şu ana kadar tespit edebildiğimiz 147 vaka var. Bildiri dağıtan CHP’li gençler kurşunlandı. Gencecik insanlar sokaklarda dövüldü” dedi. Altıok, AKP’den gelen, “Evet diyenlere baskı var” söylemlerine yönelik olarak, “Evet dediği için tutuklanan bir kişi göstersinler. Yurtiçinde engellenen bir ‘Evet’ toplantısı göstersinler” dedi.

“Getirmek istedikleri diktatörlük”
Altıok, son olarak “Ilımlı İslam sosuyla yıllardır parlatıp getirdikleri düzeni şimdi iyice diktatörlüğe çevirmek istiyorlar. Getirmek istedikleri düzen resmen tek adam rejimine dayanıyor. ‘Türk tipi başkanlık sistemi’ diyerek şirin göstermeye çalışıyorlar. Ama bu halk bunları yutmaz. Bizler aydınlık bir Türkiye istiyoruz. Bilimsel eğitimin olduğu, adil ve tarafsız yargının olduğu bir ülke istiyoruz. Bunun için çalışacağız. 16 Nisan bir başlangıç olacak. Sandıklardan ‘Hayır’ çıkacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“Etekleri tutuştu”
Altıok’tan sözü alan Haziran Yürütme Kurulu Üyesi Alper Taş da topluma hakim olan karamsar duygunun kırıldığını belirterek, “Başlarda, Erdoğan, AKP ve Bahçeli’nin özgüvenleri çok yüksekti. Onların özgüvenleri de zamanla kırıldı. Şimdi etekleri tutuşmuş durumda. ‘Evet’ i anlatamıyorlar. Gerçekte inandıkları güçlü argümanları yok” dedi.

AKP’nin referandum çalışmaları için devletin bütün imkanlarını seferber ettiğini belirten Taş, “Koca koca binalardan pankartlar sallandırıyorlar. Devletin kurumlarını, otobüslerini kullanıyorlar. Ama sokaklarda çalışma yapamıyorlar. Bizler gibi yurttaşlarla buluşma cesaretleri yok” diye konuştu.

“Kenan Evren” benzetmesi
Erdoğan’ın, “Hayır” oyu vereceğini açıklayanlara “terörist” yakıştırması yapmasının kendisine Kenan Evren’i hatırlattığını söyleyen Taş, “Evren de 12 Eylül Anayasası’na ‘hayır’ diyenlere terörist diyordu. Şimdi aynı lafları Erdoğan söylüyor. Ülkeyi anayasal faşizme götürecek olan anayasaya ‘Hayır’ demek teröristlik oluyorsa eğer, biz teröristiz” dedi. Erdoğan’ın “FETÖ, PKK ‘Hayır’ diyor, bunlar da onlarla aynı çizgide” sözlerini anımsatarak, “Kimin ne gerekçeyle ‘Hayır’ dediği bizi ilgilendirmiyor. 18 maddeye bakıyoruz ve orada tek adam rejimi görüyoruz. Padişahlık, sultanlık görüyoruz. Biz bu yüzden ‘Hayır’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

Referandumda “Hayır” çıkacağına gönülden inandığını belirten Taş, konuşmasını, “Şimdi önemli olan, ‘Hayır’ sonrasını örgütlemektir. Referandumdan sonra halkın önüne, güçlü, birleştirici bir sol hareket sunabilmektir” sözleriyle tamamladı.

“Seçim adil olursa ‘hayır’ kazanır”
Etkinlikte son olarak söz alan “Hayır ve Ötesi” nden Soydan Kavraal, AKP iktidara geldiğinden beri seçimlerin adil olacağına kimsenin inanmadığını söyledi. Sandıklara sahip çıkmak için biraraya geldiklerini belirten Kavraal, “Hayır’ ı korumak için kendimize rol biçtik. Herkesin desteğine ihtiyacımız var.. Oluşumumuzun hiçbir siyasi parti ya da kuruluşla bağlantısı yok. Tamamen gönüllülük esasıyla çalışıyoruz. Tek amacımız adil bir seçim olması. Seçim adil olduğu takdirde zaten ‘Hayır’ın kazanacağını biliyoruz” dedi.