HDP: 11 bin kişi tutuklandı

BirGün ANKARA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) referandum sürecinde ve oylama günü yaşanan baskı ve ihlallere ilişkin bir rapor hazırladı. HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, Genel Merkez’de 67 sayfalık rapora ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptı. Cumhuriyet tarihinin çok partili sisteme geçişinden bugüne değin yaşadığı en tartışmalı ve şaibeli referandumunun geride bırakıldığını belirten Baydemir, “Bir anayasanın mutlak suretle toplumun çeşitliliğini içermesi ve bir arada yaşama zeminini sunması gerekiyor.

Bu paket Kürtleri, emeği, kadını yok saymasıyla, tekçiliğiyle, denge denetleme sistemini yok etmesiyle, yasama, yürütme, yargı bağımsızlığını ortadan kaldırmasıyla içeriksel olarak geçersizdir” dedi. Temmuz 2015’ten bugüne değin, bu pakete muhalefet edebilecek insanların gözaltına alındığını ifade eden Baydemir, “11 bin kişi gözaltına alındı. Bunlar HDP ve bileşenlerinden aynı zamanda referandum kampanyası yürütecek aktivistlerden oluşuyor. Bunlardan beş bini tutuklandı. 38 il eş başkanı 98 ilçe eş başkanı tutuklandı. Şu dakika itibariyle 28 il başkanı 89 ilçe eş başkanı an itibariyle cezaevinde. Kampanyayı böyle bir atmosferde yürüttük. 750 il ve ilçe yöneticisi tutuklandı, 82 belediyeye kayyum atandı, 85 belediye eşbaşkanı tutuklandı, kayyum atanan tüm belediyelerin kaynakları evet kampanyası için kullanıldı” ifadelerini kullandı.

Fırsat eşitliği ortadan kaldırıldı
Baskı altına alınan tek siyasi yapının kendileri olmadığını belirten Baydemir, “Devlet bütün kaynaklarını, olanaklarını evet kampanyası lehine, hükümet, bakanlıklar, valilikler, kaymakamlar eliyle kullandı. Fırsat eşitliği tamamen ortadan kaldırıldı. Her bir açılış 15-20 TV kanalından bangır bangır yayınlandı” şeklinde konuştu. 16 Nisan gününe kadarki 85 günün bilançosu çok vahim olduğunu belirten Baydemir, şunları söyledi: “Günde ortalama 29 kişi gözaltına alındı, günde ortalama 5 kişi tutuklandı, 155 kişi fiziki saldırıya maruz kaldı.”