Yeniden HDP Eş Genel Başkanlığı'na seçilen Buldan, “İktidar dışındaki tüm partileri demokrasi ittifakına davet ediyoruz” dedi. Kongrede yetkili kurullar büyük oranda değişti. Sezai Temelli, PM dışında kaldı. Salonda Ali Babacan'ın da mesajı okundu

HDP 4'üncü Olağan Kongresi'ni Ankara'da gerçekleştirdi: Yeni dönem, yeni kadro
Hüseyin ŞİMŞEK

Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen HDP 4’üncü Olağan Kongresi’nde Eş Genel Başkanlığa Mithat Sancar ve Pervin Buldan seçilirken yetkili kurullarda da büyük değişikliğe gidildi.

“Geleceğe yürüyoruz” ve “Acil görev demokrasi ittifakı” sloganıyla gerçekleştirilen kongrede salona Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak “Güçlü yerel demokrasi ve yerinden yönetim”, “Kadına şiddete son”, “Doğanın sömürüsüne son, ekolojik toplum ve yaşam”, “Tecride son”, “Ya kanal ya İstanbul”, “Tüm inançlara özgürlük, Alevilere eşit yurttaşlık”, “Çocuk istismarına, tacize ve tecavüze son” pankartları asıldı.

1018 delegenin katıldığı kongrede HDP’nin yeni eş genel başkanlarının yanı sıra 100 asil, 50 yedekten oluşan 150 kişilik Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu, Uzlaştırma Kurulu gibi yetkili organlar da seçildi. Kongre salonunda boş yer olmadığı görülürken salon dışında da binlerce vatandaş kongreyi takip etmeye çalıştı.

4’üncü Olağan Kongre’ye siyasi partilerden çok sayıda konuk da katıldı. İyi Parti’nin davete rağmen katılmadığı kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcıları Ayhan Sefer Üstün ile Vahdettin İnce, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Sol Parti MYK Üyesi Hasan Hayır ve çok sayıda ulusal, uluslararası konuk katıldı.

AKP’den ayrıldıktan sonra yeni parti hazırlıklarını sürdüren Ali Babacan da bir mesaj gönderdi. Babacan, “HDP’nin dördüncü olağan büyük kongresine davetiniz için teşekkür ederim. Kongrede alacağınız kararların ülkemizin demokrasisine ve toplumumuzun huzuruna katkı vermesini ümit ediyorum. Bu vesile ile selamlarımı iletiyor, kongrenizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ise ortak mesaj paylaştı. Eski Eş Genel Başkanlar, “Nemrut’un partisi daha şimdiden üç parçaya bölündü ama Nuh’un gemisi dimdik ayakta” dedi.

KİMSE ENGEL OLAMAYACAK

Eş Genel Başkanlığa devam edemeyen ve Parti Meclisi’nde de yer alamayan Sezai Temelli, yaptığı veda konuşmasında, HDP seçmeni ile bir araya gelmesine kimsenin engel olamayacağını söyledi. Temelli, “İki yıl önce AKP-MHP ittifakı tarafından çöktürülmek istenen bir HDP vardı. Şimdi sizler sayesinde dimdik ayakta, seçenek yaratan bir HDP var. İki yıl önce başladığımız yolda ben, Sezai Temelli’ydim. Sonra sizler sayesinde Heval Sezai oldum. Bu gözler kapanana kadar bu onurlu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğim. Buna hiç kimse engel olamayacak” dedi.

Eş Genel Başkanlık görevine bir kez daha seçilen Pervin Buldan ise “Ülkeyi yönetmeye geliyoruz” dedi. AKP’nin yenilmesi için tüm siyasi partilerin ittifak kurması gerektiğini savunan Buldan, “Buradan demokrasiden, adaletten, toplumsal barıştan, birlikte yaşamdan, emekten yana olan, geleceği dair sözü olan herkesi, iktidar dışındaki tüm siyasi partileri demokrasi ittifakına davet ediyoruz. Bu aynı zamanda demokrasiye bir davettir. Demokratik uzlaşıya bir davettir. Toplumsal dayanışmamız, acıda ve sevinçte birleşmemiz, ortak gelecek hedefinde bütünleşmemiz demokrasi ittifakının en güçlü zemini ve toplumsal dayanağıdır. Gelin bizler de siyaset kurumu olarak demokrasi ittifakıyla demokratik Türkiye’ye hep birlikte kapı aralayalım. Herkesin adına karar veren tek adam yönetimi değil, demokratik yerel yönetimler ve güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme yol açalım. Üstünlerin değil mazlumların adaletini sağlayalım. Toplumsal barışımızı kuralım. Demokrasi ittifakı dünden bugüne tüm ezilenlerin ve değişim isteyenlerin ittifakıdır. Hakkari ile Edirne’nin buluşmasıdır” diye konuştu.

YETKİLİ KURULLAR DEĞİŞTİ

HDP Tüzüğü’nde yer alan “İki dönemden fazla üst üste yetkili kurullarda yer alınamaz” kuralının işletildiği kongrede 20’den fazla parti yöneticisi yetkili kurullara dahil olamadı. Mutabakat Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda iki dönem kuralına takılmayan mevcut PM üyelerinin de yarısından fazlası liste dışı kaldı. PM’ye Sezai Temelli, Günay Kubilay, Hişyar Özsoy gibi isimler dahil edilmedi. Parti üyeliği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düşürülen eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş da PM’ye giremedi. HDP PM’ye Önder Algedik, Şaziye Köse gibi isimler dahil edildi.