HDP, polis operasyonları ve kapatma davası gölgesinde 5’inci Olağan Kongresi’ni toplamaya hazırlanıyor. Partinin Buldan ve Sancar’la devam etmesi bekleniyor.

HDP, ‘Büyük Direniş Kogresi’ için toplanıyor
Fotoğraf: Depophotos

BirGün/Ankara

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında kapatma davası açılan HDP, yarın Ankara Arena Spor Salonu’nda 5’inci Büyük Olağan Kongresi’ni gerçekleştirecek. HDP’nin yeni dönemde de Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’la devam etmesi bekleniyor. “Büyük Mücadele, Büyük Direniş” sloganıyla düzenlenecek kongrede hemen her gün gerçekleştirilen polis operasyonlarına, kapatma davasına, Kobani Davası’na ve baskılara karşı önemli mesajlar verilmesi planlanıyor.

Sene başında yapılması planlanan ancak partiye yönelik Anayasa Mahkemesi’nde süren kapatma davası nedeniyle ertelenen Olağan Kongre öncesinde partinin yetkili organları, Eş Genel Başkanları hakkındaki kararını verdi. Aday belirlemeden sorumlu Mutabakat Komisyonu, kritik süreçte Eş Genel Başkanların görevde kalmalarının daha doğru olacağı görüşünden hareketle Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın yeniden aday gösterilmelerini kararlaştırdı.

Tüm cezaevlerinde tecride varan uygulamaların son bulması, ittifaklarda üçüncü yolun güçlü bir seçenek olduğu, barış, özgürlük ve umut temalarıyla gerçekleştirilecek kongrede, kapatma davasına karşı da güçlü bir mesaj verilmesi planlanıyor. 81 ilden geniş katılımın beklendiği kongreye en az 50 bin kişinin katılımı hedefleniyor. Bu kapsamda sadece İstanbul’dan 250’ye yakın otobüsün hareket edeceği, bölge illerinden de onlarca otobüsün yola çıkacağı öğrenildi.

HDP’den yapılan açıklamada, bileşen partilerinin yanı sıra, CHP, DEVA, Gelecek, Saadet, SOL Parti, TKP, Kürdistan İttifak partilerinin temsilcilerinin kongreye davetli olduğu kaydedildi. Kongreye ayrıca, Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri, Roboski, Sivas, Suruç ve Ankara ve Konya katliamlarında yaşamını yitirenlerin aileleri de katılacak. Ayrıca Avrupa ve Ortadoğu’dan çok sayıda siyasi parti temsilcisi, siyasetçi ve aktivistin de aralarında bulunduğu 100’ü aşkın yabancı delegasyonun da kongrede bulunacağı kaydedildi. Kongre öncesinde açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Ebru Günay, kongrede Türkiye’ye, “HDP’nin hala var olduğunu ve çözümün anahtarı olacağını” göstereceklerini bildirdi. HDP’li Günay, “Türkiye’nin sorunlarının bu kadar ağırlaştığı, partimize yönelik saldırıların kesintisiz devam ettiği ve iktidarın partimizi ve demokratik siyaseti tasfiye ederek iktidarını ve ömrünü uzatmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleştireceğimiz 5’inci Olağan Büyük Kongremiz Türkiye’nin temel sorunlarına çözüm yollarını gösterecek” diye konuştu.

AKP SEÇİM HESABINDA

Edirne’de tutuklu bulunan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Yeni çözüm süreci” başlıklı yazısında, “AKP’nin atacağı her adım, küçük ve ucuz seçim hesaplarından öte anlam taşımaz” dedi. Demirtaş, “Kürt sorunu Türkiye’nin birliği ve barış içinde çözülecekse HDP dahil tüm muhalefetin şimdiden ortak bir çözüm stratejisinde uzlaşmaları, Türkiye’nin geleceği açısından çok gerekli ve önemlidir” ifadelerini kullandı. Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Yeni çözüm süreci" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yeni Yaşam gazetesinde yayımlanan yazısında Demirtaş, AKP’nin atabileceği adımların seçim hesaplarından başka bir anlam taşımayacağını söyledi. Demirtaş, “Kürt sorunu Türkiye’nin birliği ve barış içinde çözülecekse HDP dahil tüm muhalefetin şimdiden ortak bir çözüm stratejisinde uzlaşmaları, Türkiye’nin geleceği açısından çok gerekli ve önemlidir” ifadelerini kullandı. Demirtaş şu ifadeleri kullandı: “HDP tabanı da Kürt seçmen de deneyimli, bilinçli, politik ve örgütlü bir güçtür. Neyin ne olduğunu çok iyi bilir, nasıl davranacağını da günü geldiğinde ortaya koyar. Kandırmaya, kafa karıştırmaya dönük AKP’den gelecek her hamle, halkın iradesine çarpıp geri döner.