HDP Ekonomi Komisyonu’nun hazırladığı ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Zam Raporu’ açıklandı. Raporda elektrik faturalarının 2018 yılından bu yana yüzde 221, doğalgaz faturalarının ise yüzde 141 zamlandığı saptandı. Yurttaşlar sağlıkta ise yüzde 909 zamla karşı karşıya kaldı.

HDP, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Zam Raporu'nu açıkladı

HDP, hazırladığı ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Zam Raporu’ açıklandı.

HDP milletvekilleri Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz, Ekonomi Komisyonu tarafından hazırlanan “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Zam Raporu”nu TBMM’de düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı. Rapor hakkında konuşan Katırcıoğlu, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 2018 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Bugüne kadar elde edilen sonuçlara baktığımızda zamlar ve ekonomik çöküntüye neden olan bir sistem olduğu açıkça ortaya konuldu. Her siyasi parti kendi çerçevesinden aktığında bu sisteme değer atfediyor. AKP mensupları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin büyük bir başarı getireceğini iddia ederek, bu sistemin devam etmesi gerektiğini söylüyorlar. Millet ittifakı ise güçlendirilmiş parlamenter sistemi getirecek açıklamalar yaptılar. Bu zeminde esasen nerede durduğumuzu da belki değerlendirmekte yarar var” dedi.

Raporda en çok zamlanan ürünleri açıklayan HDP’li Erol Katırcıoğlu şu ifadeleri kullandı:

“ELEKTRİKTE YÜZDE 221, DOĞALGAZDA YÜZDE 141 ZAM

Enerji faturalarının insanların karşılayamayacağı oranda arttığını görüyoruz. 2018 Temmuz ile bugün arasında elektrikte yüzde 221 fiyat artışı, tüpgazda yüzde 175, doğalgazda yüzde 141 artış olmuş. İnsanların gelirleri bu kadar artmadı. Sanayinin girdi maliyetleri nasıl artıyorsa, insanların yaşam maliyetleri de yükseliyor. İnsanlar gelirlerini artıracak bir imkan da bulamıyor.

‘EKMEK YÜZDE 159 ARTIŞ GÖSTERDİ’

Özellikle çalışan, işsiz ve yoksul kesimleri ilgilendiren gıda konusunda yine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin geçerli tarihlerde ekmek yüzde 159, süt yüzde 153, ayçiçek yağı yüzde 198, yumurta yüzde 180 artmış. Gerçek enflasyon rakamı gıda enflasyonu rakamıdır. TÜFE yüzde 54 olarak görülse de gıda enflasyonu daha yüksektir. İnsanlarımız daha fazla yoksullaşıyor.

TABLET FİYATLARI YÜZDE 402, OKUL DEFTERİ YÜZDE 159 ARTIŞ GÖSTERDİ

Eğitimde bilgisayar tablet yüzde 402 artmış, bilgisayarlar yüzde 231 artmış, okul defteri % 159 % servis ücreti 115 artmış. Eğitim bir toplumun geleceğinin en önemli girdilerinden biridir. Eğitim en önemli girdilerden bir tanesi. Geleceğin girdileri. Gördüğümüz kadarıyla halkımız eğitime yeteri kadar ulaşabilmiş değildir. Gıda nasıl ki çalışan, yoksul ve işçilerin ne kadar zor durumda olduğunu gösteriyorsa, eğitim ile bağlantılı düşününce toplumun geleceğinin sıkıntıda olduğunu görüyoruz.

SAĞLIK ÜRÜNLERİNE YÜZDE 909 ZAM YAPILMIŞ

Sağlığı düzelteceğiz diyorlardı. Koruyucu sağlık hizmetlerine önem verin dedik. Sağlık kurumlarını otellere dönüştürdüler. Gıda ile birlikte en yüksek zamlar sağlığa yapıldı. Sağlık ürünlerine yüzde 909 zam yapılmış TÜİK rakamlarına göre. Sağlık emekçileri hastalara bunları söylediğinde aldığı yanıt şiddet oluyor. Ameliyat ücretleri yüzde 170 artmış. Kamuda ve üniversitelerde ameliyatlar yapılamıyor. Malzeme fiyatları arttığı için hastaneler malzeme alamıyor. Devlet malzemelerin parasını ödeyemiyor. İktidar halkı düşünmediği için halkı sağlığından da ediyor. Açlık ve yoksulluk hastalığın nedeni. Zamların getirdiği noktada insanlar sağlığından oluyor. Aç ve yoksul bırakmak dışında hasta olduğunda ölümle karşı karşıya kalmış oluyorsun.

ARAÇTA YÜZDE 420 ZAM VAR!

Ulaşım dediklerinde köprülere, havaalanlarına, şirketlere verdikleri akıllarına geliyor. Kimse o yollardan geçemiyor. İnsanlar artık arabalarının üzerine battaniye örtüyor. Son 10 günde yakıta gelen zamları ve yakıt kuyruklarını görüyoruz. Bu zamlar gıdanın taşınmasından eve gelişine kadar, okula gidişten çiftçinin tarlasına kadar her şeyi etkiliyor. Bunlarla ilgili bir düzenleme var mı? Yok. O kadar enerji diyorlar ama enerjiyi piyasalaştırdılar. Şu anda Meclis’te bu zamlar ve hayat pahalılığı gündemde iken yine enerjiyle ilgili sermayedarlara kolaylıklar yapmaya çalışıyorlar. Araçta yüzde 420 zam var. İnsanlar artık araba alamıyorlar. 44 ayda tek adam rejiminde köprü geçiş ücretleri yüzde 320, uçak biletleri yüzde 300 oldu. İnsanlar artık toplu taşıma kullanamıyor. İnsanlar artık kara kara düşünüyor. Kara trenlerle 70 saate İstanbul’a gitmeyi göze alıyorlar.

ZAMLARDAN EN ÇOK KADINLAR ETKİLENİYOR

Kadın yoksulluğunu Kadın Meclisimiz ilk günden beri gündeme getiriyor. Meclisimiz ve demokratik kitle örgütleri dezavantajı tanımlarken, bu zamlardan en çok kadınlar etkileniyor. Eşit işte çalışmalarına rağmen eşit ücret alamıyorlar. Bu yüzden kadın yoksulluğu ve yoksunluğu artmaktadır. Bu raporun en çarpıcı örneklerinden biri budur. İktidarın görevi halkı korumaktır, yoksulu korumaktır. Sadaka sayısını arttırmak değildir. Yardım alanların sayısını azaltmaktır. Tek adam rejimi zam şampiyonu olmuştur.