AYM’nin kapatma davasına yönelik olası adımları değerlendiren HDP, ittifak görüşmelerini sürdürdüğü partilerden ya da bileşen partilerinden birinin çatısı altında seçimlere girme ihtimalini değerlendiriyor. HDP, Cumhur İttifakı’na kaybettirme” politikası izleyecek.

HDP’de 'kaybettirme taktiği' masada

Hüseyin ŞİMŞEK

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gündeminde bulunan ve savunma süreci devam eden kapatma davasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın esas hakkındaki görüşü partiye gönderildi. HDP'ye son savunmasını hazırlaması için verilen süre, 20 Şubat’ta sona erecek. Davada ortaya çıkması olası olumsuz sonuçlara karşı HDP yönetiminin en etkili mücadele yöntemi olarak “Cumhur İttifakı’na kaybettirme” taktiği öne çıkıyor.

AYM’nin kapatma davasına yönelik olası kararlarını masaya yatıran parti yönetimi, kapatma ve siyasi yasak taleplerinin kabul edilmesi durumunda, ittifak görüşmelerini sürdürdüğü partilerden ya da bileşen partilerinden birinin çatısı altında seçimlere girme ihtimalini değerlendiriyor.

'SEÇİME BAĞIMSIZ GİRMEK SON SEÇENEK'

Baraj sorununun kalmadığını düşünen parti kurmayları, bu nedenle milletvekili seçimlerine bağımsız olarak girme ihtimalini son seçenek olarak düşünüyor. Kürt siyasetinde kadro sorununun bulunmadığını vurgulayan HDP yönetimi, olumsuz bir sonuçta aday belirleme sürecinde sorun yaşanmayacağı görüşünde. Eski siyasi kadroların yanı sıra bölgedeki genç partililer, milletvekilliği seçimlerinde aday olarak gösterilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de olası senaryolar üzerinden tartışmalarını sürdüren parti, kapatma kararı çıkarsa desteklenmesi büyük sıkıntı yaratmayacak bir isim olması durumunda Millet İttifakı'nın adayını destekleyecek ve “Cumhur İttifakı’na kaybettirme” politikası izleyecek.

Anketlere göre, kendi desteklerini alan adayın kesinlikle kazanacağı tespiti ile hareket eden parti, son kararını bileşenlerinin ve bölge seçmenlerinin de görüşü aldıktan sonra verecek.