HDP Sözcüsü Ebru Günay, düzenlediği basın toplantısında, “Demokratik Mücadele Programı"nın detaylarını açıkladı

HDP, Demokratik Mücadele Programı’nın detaylarını açıkladı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, “Şimdiye kadar onlarca parti kapatıldı, önümüze onlarca baraj konuldu, oyun içinde oyun kurdular, oyunun kuralını değiştirdiler, ama hiçbiri sonuç vermedi, yine sonuç vermeyecek” dedi. Günay ayrıca hazırladıkları Demokratik Mücadele Programı’nın detaylarını da açıkladı.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “Demokratik Mücadele Programı"nın detaylarını açıkladı ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar tarafından İstanbul’da "tutum belgesini" açıkladıklarını hatırlatan Günay, “9 ana başlıkta, yaşananlardan rahatsız olanları, kaygı duyan, mevcut durumun değişmesini isteyen toplumsal kesimlere ve muhalefete ‘Hep birlikte ortak mücadele’ çağrısında bulunmuştuk” dedi.

'İKTİDARIN HER TÜRLÜ SALDIRISINA RAĞMEN PARTİMİZ GÜCÜNÜ KAYBETMEDİ'

Türkiye’deki demokratik muhalefetin var olan kötü gidişatı değiştirebileceğine inandıklarını kaydeden Günay, “Bu konuda kendimize, halkımıza, tarihsel birikimimize ve toplumsal mücadele dinamiklerine güveniyoruz” ifadelerini kullandı.

HDP’nin kurulduğu günden bugüne Türkiye siyasetine doğrudan müdahalede eden, siyasi dinamikleri değiştirme gücünü gösteren, akışkan ve dinamik bir politika izlediğini vurgulayan Günay, şunları söyledi.

“Yıllardır bize ve partimize yönelik ağır imha ve tasfiye saldırılarının nedeni aslında bu gücümüzden kaynaklanıyor. İktidarın her türlü saldırısına rağmen partimiz bu gücünü kaybetmediği gibi bu misyonumuz ve rolümüz daha da büyüdü. 1 Haziran deklarasyonumuz ve bunun çerçevesinde oluşturduğumuz ‘Demokratik Mücadele Programımız’ bunun en somut göstergesidir.”

Programın toplumun ekmek, adalet ve özgürlükten mahrum bırakılmasına karşı güçlü bir itiraz olduğunu söyleyen Günay, şöyle konuştu:

“Biz bu eylem programıyla; iktidarın demokratik siyasete yönelik gerçekleştirdiği darbeyi ve tasfiye reddediyoruz. Kabul etmiyoruz. Demokratik Mücadele Programımız ve bu kapsamda gerçekleştireceğimiz bütün basın açıklamaları, halk buluşmaları, kurum ziyaretlerimiz Demokrasi Yürüyüşümüzün bir parçasıdır.

Demokratik Mücadele Programı, Türkiye’deki tüm toplumsal kesimler ile demokrasi güçlerini bir araya getirecek, ortak demokratik mücadele bilincini arttıracak bir programdır. Hem 1 Haziran deklarasyonumuz ve hem de başlattığımız Demokratik Mücadele Programımız başlar başlamaz darbecileri, demokratik siyaset düşmanlarını korkutmaya başlamıştır.

Geçmişin darbecileriyle bugünün darbecilerinin bize karşı birleşmesinin nedeni bu büyük korkularından kaynaklanıyor. Korkuyorlar, çünkü HDP var olduğu sürece bu ülkede faşizan, otoriter bir rejimi kurumsallaştıramayacaklarını çok iyi biliyorlar. Korkuyorlar, çünkü HDP’nin her türlü saldırgan, baskıcı politikayı bertaraf ettiğinin farkındalar. Bunu en iyi 7 Haziran’da doğrudan kendi iktidarlarını kaybetme pratiğiyle deneyimlediler.”

DEMOKRATİK MÜCADELE PROGRAMI

“Biz kendi işimize bakıyoruz, toplumun bizden beklentilerine cevap olmaya, halkımıza layık bir duruş sergilemeye çalışıyoruz” diyen Günay, hazırladıkları Demokratik Mücadele Programı’nın Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan 3 aylık bir program olduğunu aktardı.

Demokratik Mücadele Programı’nın ilk aşamasının bir aylık bir süreyi kapsayacak şekilde planlandığını belirten Günay, bir aylık programın detaylarına dair “Programımızın ilk aşamasında saldırıya maruz kalarak, hedef alınan Iğdır, Kars, Batman, Siirt gibi il merkezlerini Eş Genel Başkanlarımız ve beraberindeki heyetlerimiz tarafından ziyaret edildi, Diyarbakır’da saldırıya uğrayan kurumlar ziyaret edildi ve görüşmeler yapıldı. Bu ziyaretlerde ilgili kesimlerin görüş ve önerileri alındı, karşılıklı istişarelerde bulunuldu" ifadelerini kullandı.

DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜ

Programlarının ikincisi aşamasının “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” olduğunu kaydeden Günay, söz konusu eylemin 15-20 Haziran tarihleri arasında planlandığını ifade etti. Günay, darbeye karşı “Demokrasi Yürüyüşü”nün biri Edirne diğeri Hakkâri olmak üzere iki koldan başlayıp Ankara’da sonlanacağını söyledi.

Türkiye’nin coğrafi olarak birbirine en uzak iki yakası olan Edirne ve Hakkari’nin sorunlarının ancak ortak mücadeleyle çözülebileceğine inandıklarına dikkati çeken Günay, Edirne ve Hakkâri’nin aynı zamanda halklar arasında eşit/özgür kardeşliği pekiştirmenin adı ve siyasi sembolleri olduğunu vurguladı. “Edirne’den Hakkari’ye bir toplumsal mücadele kuşağı oluşturuyoruz” diyen Günay, Edirne ve Hakkari’den başlayan ve Ankara’da buluşacak iki yürüyüş kolunun yerel halkların ve ülkedeki kimliklerin ve inançların tümünün yaşadığı sorunları kesecek bir siyasi rotaya işaret ettiğini dile getirdi.

(MA)