HDP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, AİHM’nin 10 vekilin başvurusunu reddettiği haberleri ardından açıklama yaptı. Dede, “HDP Hukuk Komisyonunun iş yükü kaldırabileceği boyutların çok üzerindeydi” dedi.

HDP’den, AİHM’in 10 başvuruyu eksikler nedeniyle reddettiği haberi ardından açıklama

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, parti genel merkezinde düzenlediği toplantıda AİHM'nin milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili bazı milletvekillerinin başvurusunu eksik evrak nedeniyle reddetmesiyle ilgili iddialara yanıt verdi.

"Dün AİHM tarafından açıklanan milletvekillerimizin dokunulmazlığının sözleşmeye aykırı bir biçimde kaldırıldığına dair karar sonrası bir kısım basın organlarında partimiz hukuk komisyonu ile ilgili haberler oldu” diyen Dede, “Dün MYK’mız bir açıklama yaptı. Bir kısım yayın organlarında yapılan başvurularda bazı milletvekili arkadaşlarımızın başvurularının kabul edilemez veya kabul edilmemesi sebebiyle HDP ve HDP Hukuk Komisyonu hedef gösterildi. Davaya ilişkin tartışılması gereken asıl konuları ıskalayan bu haberler toplum ve kamu açısından bir yere tekabül etmediği gibi konuya ilişkin bu haberleri yapan yayın organları teyit etmek için bizi aramadı” ifadelerini kullandı.

"HUKUK KOMİSYONUMUZ GEREKEN DESTEĞİ VERDİ"

Haberleri garipsediklerini belirten Dede, şöyle devam etti: “Dava avukatlarının bir kısmı ile de görüştüm, onlarla da bir görüşme yapılmamış. Bu yönüyle bizim de garipsediğimiz bir haber olduğunu belirtmek isterim. HDP Eş Genel Başkanları, milletvekili ve belediye eşbaşkanları binlerce partilimiz gözaltına alınıyor, yargılama başlatılıyor ve sayısız hak ihlallerine maruz bırakılıyordu. HDP Hukuk Komisyonunun iş yükü kaldırabileceği boyutların çok üzerindeydi. Elbette bu dava da bu ciddi bir takip hassasiyet gerektirdiği için bu davaların milletvekili arkadaşlarımızın özel avukatları tarafından takip edilmesinin daha doğru olacağı yönünde karar almıştı. Hukuk komisyonumuz uzman hukukçulardan alınan görüş doğrultusunda alınan bilgiler doğrultusunda başvuru örneği hazırlayıp bu konuda gereken desteği verdi. Bu süreçte doğrudan takip eden HDP hukuk komisyonu üyeleri olmadı."

Medyascope’un haberine göre AİHM kararında HDP eski milletvekilleri Abdullah Zeydan, Burcu Çelik, Ali Atalan, Mizgin Irgat, Bedia Özgökçe, Saadet Becerikli ve Mehmet Ali Aslan başvuruları eksiklikler nedeniyle kabul edilemez bulunmuştu. Eski Milletvekili Burcu Çelik içinse başvuru yapılmadı. Bu durumun HDP Hukuk Komisyonu ile milletvekillerinin avukatları arasındaki koordinasyonsuzluktan kaynaklandığı öne sürüldü.