HDP’den alternatif bütçe

BirGün/Ankara

Pandemi sürecinde iktidarın bütçe tercihinin halktan değil sermaye sınıfından yana olduğunu kaydeden HDP yönetimi, kendi bütçe teklifini hazırladı. Ekonomi Politikaları’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan tarafından açıklanan bütçe teklifinde en düşük emekli maaşının 2 bin 500 TL olması istendi.

İktidarın önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunduğu 2021 Yılı Bütçe Teklifi’nin yarın TBMM’de ele alınması bekleniyor. Yaklaşık iki ay sürecek bütçe görüşmeleri öncesinde kendi teklifini açıklayan Paylan, iktidarın yüzde 1'e çalışan bir bütçe hazırladığını ancak asıl payın her geçen gün yoksullaşan halka ayrılması gerektiğini söyledi.


HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Paylan, bütçe teklifleri ile ilgili şunları söyledi:

■ En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL olacak. Şehir içi toplu taşıma ücretsiz olacak. Yoksulluk sınırının altında gelire sahip vatandaşlar, şehir içi toplu taşımadan ücretsiz yararlanacak.

■ Kamu sektörü ve özel sektörde engelli istihdamı artırılacak. Engelli bireyleri, ekonomik ve sosyal yaşamda dezavantajlı hale getiren, negatif ayrımcılığa sebep olan tüm politika ve uygulamalar ortadan kaldırılacak. Kamu ve özel sektörde engelli istihdamı artırılacak.

■ Tüm sağlık hizmetleri ücretsiz olacak. Vatandaş ve göçmenler için, tüm sağlık hizmetleri kamusal, nitelikli, erişilebilir ve tamamen ücretsiz olacak. Sağlık sektöründe özelleştirme ve piyasalaştırmaya son verilecek.

■ Pandemi sürecinde bilgisayara erişimi olmayan tüm öğrencilere bilgisayar dağıtılacak.Tüm öğrencilere, sınırsız ve ücretsiz internet sağlanacak.

■ Emeklilikte yaşa takılanlar, emekli olacak. Prim gün sayılarını ve sigortalılık sürelerini doldurmuş olmalarına rağmen yaş kriterine takıldıkları için emekli olamayan milyonlarca vatandaşın mağduriyeti ortadan kaldırılacak.

■ Memurlara 3 bin 600 Ek Gösterge ödenecek. Tüm memur ve memur emeklilerinin yaşam standartlarını yükseltecek olan 3 bin 600 ek gösterge düzenlemesi hayata geçirilecek.

■ Küçük esnafın borçları faizsiz yapılandırılacak. Küçük esnafın vergi ve kredi borçları faizsiz ve uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılacak.

■ Ataması yapılmayan öğretmenler atanacak. Atama bekleyen öğretmenler, öğrencileriyle buluşacak. 200 bin öğretmenin ataması yapılacak.

■ Gençlerin Kredi ve Yurtlar Kurumu borçları silinecek. Milyonlarca gencin, iş sahibi bile olmadan hayata borç yükü altında başlamasına sebep olan Kredi ve Yurtlar Kurumu’na olan kredi borçları silinecek. 2021 yılından itibaren gençlere kredi değil, burs verilecek. Gençlere her ay 500 TL yüklenilen 'Genç Kart' verilecek. Gençlere şehir içi toplu taşıma ücretsiz olacak.”