HDP’den Barzani’ye sağduyu çağrısı

HABER MERKEZİ

KDP ile PKK arasında yaşanan gerilim bölgede tansiyonu giderek yükseltiyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), PKK’nin önceki gün Duhok’ta düzenlediği belirtilen ve bir peşmergenin öldüğü saldırıya tepki gösterdi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı adına yapılan açıklamada PKK’ye bölgenin anayasal statüsüne saygı duyma çağrısı yapıldı. Bölgede Kürt güçleri arasında yaşanan gerginliğin sonlandırılması için KDP Lideri Mesut Barzani’ye çağrı yapan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise “Kürt ittifakını sağlaman gerekiyor. Bundan başka yol yok” dedi.


Biz bu oyunları biliyoruz

HDP Van İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenleyen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Kürtlerin tarihi bir süreçten geçtiğini belirterek, “Kürdistan’ı dört parçaya böldüler. Şimdi tekrar kirli oyunları oynuyorlar. Bu şekilde Kürt’ü Kürde kırdırmak istiyorlar. Biz bu oyunları biliyoruz” diye konuştu.

Bölgede yaşanacak herhangi bir çatışma ve savaşa karşı sessiz kalamayacaklarını dile getiren Güven, “Büyük rol Mesut Barzani’ye düşüyor. Burada Mesut Barzani’ye sesleniyorum: Benim canım da senin canına kurban olsun. Her zaman var olasın. Sen bu amaca sahip çık. Kürt ittifakını sağlaman gerekiyor. Bundan başka yolumuz yok. Rolünü oynaman gerekiyor” çağrısında bulundu.

Anayasal statüye saygı duyun

IKBY’nin açıklamasında ise “Her zaman şunu tekrar ediyoruz; PKK, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsüne, hükümetine ve resmi kurumlarına saygı duymalı, savaş ve kaosu Kürdistan’dan uzak tutmalı" ifadeleri kullanıldı. Bağdat yönetimi de ‘Irak’ın egemenliğine saldırı’ nitelemesi yaptı.