HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, bu yıl ülkenin buğday ithal edememe riskiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekerek, gübre ve mazot fiyatlarının üçe katlanması nedeniyle milyonlarca hektar arazinin ekilemediğine vurgu yaptı. Maliyetlerin yarısının kamu bütçesinden karşılanması için yasa teklifi verdiklerini açıklayan Paylan, "Tıpkı sözünü tutmayan Binali Yıldırım gibi 'yarısı devletten yarısı çiftçiden' diyeceğiz" dedi.

HDP’den çiftçiler için kanun teklifi: Yarısı devletten, yarısı çiftçiden

HDP Ekonomi Komisyonu, buğday krizi nedeniyle çiftçinin desteklenmesi amacıyla yasa teklifi verdi. TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifinde, çiftçinin gübre ve mazot maliyetlerinin yarısının kamu bütçesinden karşılanması öngörüldü. Basın toplantısı yapan Garo Paylan, “Tıpkı Binali Yıldırım’ın dediği ve sözünü tutmadığı gibi ‘yarısı devletten yarısı çiftçiden’ diyeceğiz” dedi.

Diyarbakır Milletvekili Paylan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu:

BUĞDAY İTHAL EDEMEME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Ülkemiz AKP’nin yanlış ekonomi politikası nedeniyle dışa bağımlı. Şu anda buğdayda kendi kendine yetebilen bir ülke değiliz. Milyonlarca ton buğdayı ithal ediyoruz. Bu ithalatımızın da yüzde 90’ını şu anda savaş halinde olan Rusya ve Ukrayna’dan gerçekleştiriyoruz. Bu yıl buğday ithal edememe riskiyle karşı karşıyayız. Şu anda buğday uluslararası piyasalarda dolar bazında iki katına çıkmış durumda. Şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi bir ton buğday ithal etmeye kalksa 10 bin liraya dahi buğdayı ithal edemeyecek. Bu bir çuval unun 600-700-800 liraya yükselmesi demektir.

DIŞA BAĞIMLILIĞI SONA ERDİRMEK ZORUNDAYIZ

Şu anda ülkemiz dışa bağımlı ve bu dışa bağımlılığı sona erdirmek zorundayız. Peki Tarım Bakanı ne yapıyor iktidar ne yapıyor? Hiçbir şey yapmıyor. Ülkemizde milyonlarca hektar arazi ekilmeyi bekliyor ancak ekilemiyor. Çünkü gübre fiyatları geçtiğimiz yıla göre 2-3-4 kat yükseldi. Çiftçi tarlasına kışın gübre atamadı. Şimdi baharda atması gerekiyor, atmazsa buğday başak tutamıyor yani ekmeklik buğdayımız oluşamıyor. Bu buğdayın oluşması için mutlaka üst gübreyi atması gerekiyor. Çiftçinin temel girdilerden birisi olan mazot fiyatı bir yılda yüzde 160 yükselmiş durumda. Çiftçi tarlasına gübre atamıyor, traktörünü süremiyor.

YARISI DEVLETTEN YARISI ÇİFTÇİDEN

Buğdayı ithal edemeyeceğiz, çiftçi de ekemedi. Ne olacak? Bir buğday krizi ve bir ekmek krizi ile karşı karşıyayız. Bu konuda iktidar bu aymazlıktan derhal vazgeçmeli ve gerekli tedbirleri almalılar ama almadılar. Bu durumda Meclis’in sorumluluk alması lazım. Bu açıdan bir yasa teklifi hazırladık. Çiftçinin gübre ve mazot maliyetlerinin yarısını kamu bütçesinden karşılayayım. Ne diyeceğiz tıpkı Binali Yıldırım’ın dediği ve sözünü tutmadığı gibi ‘yarısı devletten yarısı çiftçiden’ diyeceğiz. Bugün HDP Ekonomi Komisyonu olarak sunduk. Bu bir beka meselesi. Bir varlık yokluk krizi ile karşı karşıyayız.”