HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ve HDP Meclis Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, gazeteci İsmail Saymaz’ın HDP’li bir yöneticiye dayandırdığı, “Demirtaş, bu şekilde devam ederse parti dışına itilir” ifadelerinin yer aldığı haberi yalanladı. Daha sonra Temel, Saymaz'a açıklama yaparak "HDP’liler böyle konuşmamalı, konuşursa ismiyle konuşmalıdır. Yoksa şüphesiz parti içinde Demirtaş’a eleştiriler olabilir" dedi.

HDP’den, 'Demirtaş parti dışına itilir’ haberine yalanlama: HDP'li değildir, yetkili hiç değildir

Gazeteci İsmail Saymaz’ın “HDP’li bir yönetici”ye dayandırdığı, “Demirtaş, bu şekilde devam ederse parti dışına itilir” ifadelerine HDP’den tepki geldi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, “HDP’li değildir. Yetkili hiç değildir” derken HDP Meclis Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da, “Kendini bilmez böyle bir HDP yöneticisi olamaz” ifadelerini kullandı.

Saymaz, halktv.com.tr'deki bugünkü yazısının, “Demirtaş'ın PKK'ya resti HDP'de nasıl karşılandı?” başlıklı bölümünde, HDP’li bir yöneticinin, “Demirtaş, bu şekilde devam ederse parti dışına itilir” biçiminde açıklamalar yaptığı yazmıştı.

Haber üzerine açıklama yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ise, söz konusu açıklamayı yalanladı. Temel, kişisel Twitter hesabından Saymaz'ın haberini alıntılayarak, "HDP’de herkes, hele de yetkili olanlar açık kimliği ile konuşur, kendini gizleyerek konuşmaz… İsmini gizleyerek konuşuyorsa HDP’li değildir. Yetkili hiç değildir…" ifadelerini kullandı.

Temel’in ardından HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da, ilgili habere karşılık açıklama yaptı. Twitter’dan açıklama yapan Oluç, “Kendini gizleyip parti içine nifak sokmaya çalışan, kendini bilmez böyle bir HDP yöneticisi olamaz. Bu kabul edilir bir söz de değildir. Nokta” dedi.

TEMEL'DEN YENİ AÇIKLAMA

Temel daha sonra Saymaz'a açıklamalarda bulunarak itirazının sebebini açıkladı. Temel, "İtirazım, isim belirtmeksizin, konuştuklarının sorumluluğunu almaksızın, ucu her yere çekilebilecek şekilde, partimizin iç sorunlarının sıklıkla yayınlanıyor olmasınadır. Dezenformasyona hedef olan, bütün ekranlarda ve gazetelerde katılımımız olmadan tartışılan partiyiz. Eğer bir şey konuşacaksak kendi ismimizle konuşalım ki tekzip etme, düzeltme, itiraz etme hakkımız olsun. HDP’liler böyle konuşmamalı, konuşursa ismiyle konuşmalıdır. Yoksa şüphesiz parti içinde Demirtaş’a eleştiriler olabilir. Demirtaş’ın bazı değerlendirmelerine yönelik farklı görüşler çıkabilir. Demirtaş’ın partiye yönelik eleştirileri ve farklı tutumları olabilir. Bunlar mümkün. Her partide olabilecek şeyler" ifadelerini kullandı.

Saymaz'ın "Partinin yönetici kadrolarında Demirtaş’a dair bir eleştiri ve soğukluk olduğu, partiden ayrı hareket ettiğine dair bir kanaatin olduğu doğru mu?” sorusunu yanıtlayan Temel şöyle konuştu:

“Parti yönetimiyle Demirtaş arasında bazı konularda görüş farklılıkları, farklı yaklaşım olduğunu söylemekte beis yok. Partinin bu konudaki görüş ve düşünceleri, partinin kendisinden farklı düşündüğü hususları kendisine iletildi. Zaten iletilmekle kalındı. Sonuçta bir arkadaşımızdır yani. Biz birbirimizle sürekli iletişim içerisindeyiz. Kendisinin çeşitli eleştirileri, önerileri oluyor. Parti kurullarının görüş ve düşüncelerine farklı yaklaşımları ve eleştirileri oluyor. Bu çerçevede demokratik teamül içerisinde ilişki sürüyor"

NE OLMUŞTU?

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mersin'in Mezitli ilçesi Tece Mahallesi'ndeki polisevine yönelik düzenlenen saldırıyı PKK'nin askeri kanadı HPG'nin üstlenmesi üzerine bir açıklama yapmış, "Milyonların sessiz barış çığlığını hücremden duyuyorum, halkın duygularının tercümanı olmaya çalışıyorum. Elbette bunun bedelleri oluyor. Mahallenin ‘delisi, popülisti, tek adamı, sinmişi’ ya da karşı mahallenin ‘teröristi, katili’ olarak yaftalanmayı göze alıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Demirtaş'ın bu açıklamaları 'PKK'ye rest' olarak yorumlanmıştı. Demirtaş daha sonra HDP ile 'ayrışma' iddialarını yalanlayarak "’Biz demokratik siyasette ısrarcıyız’ söyleminden, HDP'den ve Kürt siyasetinden ‘ayrışma’ polemiği çıkarmak çok zorlama bir çabadır, tamamen anlamsızdır. Halkımız da tüm çevreler de şundan emin olsunlar ki, biz hep birlikte demokrasi ve özgürlük mücadelesini büyüteceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

Saymaz ise bugünkü yazısında "Örneğin, bir HDP’li yönetici, Demirtaş’ın HDP’den ayrı ve bir adım önde görünmesinden rahatsızlık duyulduğunu vurgulayarak, şunları söylüyor: 'Demirtaş, bu şekilde devam ederse parti dışına itilir. Cezaevinden çıktığında bir panele bile sokmazlar. Hiçbir yerde konuşamaz. Bugünkü ruh hali böyle.' HDP’li yönetici, Demirtaş’ın geçen nisan ayından beri PKK’ya karşı açıkça tavır aldığını ve bu tutumunu cezaevine giden HDP’lilere de açıkladığını kaydederek, “Çok cesur bir hamle. Ama büyük risk aldı' diyor" ifadelerine yer vermişti.