HDP grup başkanvekilleri, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin olası etkileri ve olumsuzluklarının araştırılması için Meclise önerge verdi.

HDP'den İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin olası etkilerinin araştırılması için önerge

HDP grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin olası etkileri ve olumsuzluklarının araştırılması için Meclise önerge verdi.

Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç'un önergesinde İstanbul Sözleşmesi’nin gereklerinin yerine getirilmediği ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle sözleşmeden çekilme kararı alındığı hatırlatılarak bu kararın yaratacağı olası etkilerin ve dahi olumsuzlukların araştırılması amacı ile Meclis Araştırması açılması teklif edildi.

Önergede ayrıca şu ifadelere yer verildi:

Toplumun diğer yarısını oluşturan kadınların mücadelesi, kadınların on yıllar boyunca elde ettiği kazanımları ayakta tutmak ve ileriye taşımak için çığır açıcı olmuştur. Buna karşın kadını toplumsal yaşamdan soyutlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesinin toplumun tümü için büyük bir yıkım olacağı açıktır. Mevcut kadın kazanımlarının sahiplenilmesi ve daha da ileriye götürecek adımların atılması tüm toplumun geleceği için elzemdir. Bu nedenle kendi kararı olmaksızın yetki gaspı ile Sözleşmeden çekilmenin yaratacağı olumsuz etkilerin araştırılması amacıyla gerekli inceleme çalışmaları meclis tarafından bir an önce başlamalıdır.