Birinci yılını dolduran ikinci dalga kayyum atamalarıyla ilgili bir rapor açıklayan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Paylan, “AKP açıkça darbe siyaseti izliyor, muhalefet ise yeterli tepki vermiyor” dedi. Raporda bir yılda HDP’li belediyelerin yüzde 81’ine el konulduğu vurgulandı.

HDP’den Kayyum Raporu: Belediyelerin yüzde 81’i kayyumda

BirGün Ankara

2016’da başlayan ve geçen yılki yerel seçimlerin ardından da devam edilen kayyum siyaseti ile ilgili bir rapor hazırlayan HDP, belediyelerine dört yılda toplamda 146 kez kayyum atandığını bildirdi. Son bir yılda HDP’nin kazandığı 63 belediyeden 51’ine el konulduğu vurgulandı.

Dört yıl önce başlayan birinci kayyum döneminde 95 belediyesine el konulan HDP, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından da kayyum politikasının sürdüğünü, çok sayıda belediye başkanı ile meclis üyesinin tutuklanarak yerlerine kayyumlar atandığını açıkladı.

hdp-den-kayyum-raporu-belediyelerin-yuzde-81-i-kayyumda-770233-1.
Fotoğraf: HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan tarafından açıklanan kayyum raporuna göre, 31 Mart 2019’da kazanılan 63 belediyenin yüzde 81’i, HDP’den alınarak vali ve kayyumlar aracılığıyla iktidar yönetimine girdi. 51 belediyesine el konulan ve 12 belediyede yönetimi sürdüren HDP’nin baskı ve darbe uygulamalarına rağmen halka hizmet etmeyi sürdürdüğünü ifade eden Paylan, “Tayyip Erdoğan darbecidir. Bir kez daha darbe siyasetini geçen yıl bu tarihlerde Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerimize darbe vurarak hayata geçirdi, siyasi partiler muhalefet dahil olmak üzere kayyum darbesine karşı yeterli tepkiyi vermedi. Türkiye’nin neresinde olursa olsun hep beraber bu darbe kanseri ile mücadele etmeliyiz. Şu anda halkın iradesi tutuklu. Belediye eş genel başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz, seçilmişlerimiz görevlerini yapamıyorlar. Derhal görevlerine dönmelerini talep ediyoruz” dedi.

BAŞKANLARA PARA TEKLİFİ

Paylan’ın ardından konuşan Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Hediye Karaaslan, kayyum atamaları ile yerel demokrasi ve demokratik belediyeciliğin tabutuna son çivilerin çakıldığını söyledi. Belediye eş başkanlarına maddi tekliflerin yapıldığını da anlatan Karaaslan, “Eşbaşkanlarımıza aracılar eliyle milyonlarca lira teklif edildi ve tek şey söylendi, ‘Ya partinden istifa edip başka partilere geçin ya da bağımsız kalın’. Yapmayan belediye eşbaşkanlarımızın yerine ertesi gün kayyım atadılar” diye konuştu.

hdp-den-kayyum-raporu-belediyelerin-yuzde-81-i-kayyumda-770232-1.

RİSK ALMAYA HAZIRIZ

HDP, hafta sonu gerçekleştirilen Parti Meclisi (PM) toplantısının sonuç bildirgesinde “Çözüm için risk almaya hazırız” dedi. Türkiye’deki muhalif partilere çağrı yapan HDP yönetimi, “Tarihi ve toplumsal acı biriktiren Kürt sorununu, demokratik çözüm projeleri üretip siyasi riskler üstlenerek ve tüm coğrafyaya yayılmış istibdat rejimine karşı net tavır alarak hep birlikte çözebiliriz” dedi.

HDP PM tarafından hazırlanan bildirgede Kürt sorununun yalnızca vaatlerle çözülemeyeceği ifade edilerek muhalefete ve iktidara çeşitli mesajlar verildi. HDP yönetiminin Kürt sorununun çözümü için her türlü riski almaya hazır olduğu vurgulanan bildirgede şu ifadelere yer verildi:

“Kürt meselesinde demokratik çözümün sadece Kürt sorununu dillendiren açıklamalar ve vaatlerle gelmeyeceği tarihi tecrübelerle sabittir. Bu anlamda rol alabilecek her türlü çabayı destekleyeceğimizi ve bizatihi içerisinde yer alarak katkı sağlayacağımızı bir kez daha tüm kamuoyuna deklare ediyoruz. Siyasi aktörleri, aydınları, akademisyenleri ve tüm kamuoyunu da Kürt Sorununun demokratik çözümünde inisiyatif almaya çağırıyoruz. Şimdi barışı ve bir arada eşit yaşam mücadelesini daha fazla toplumsallaştırarak inşa etmenin vaktidir. Türkiye ve Ortadoğu’yu barış meşalesi ile aydınlatmanın zamanıdır. Bu kapsamda sokak sokak, şehir şehir, mahalle mahalle oluşturacağımız barış zincirleriyle elimize alacağımız barış meşalesini hep birlikte taşımak için Türkiye halklarına çağrıda bulunuyoruz.