HDP Grup Başkanvekilleri, tutuklu milletvekillerinin de Meclis Başkanlığı seçimlerinde oy kullanabilmesi için bir dilekçe hazırladı. Dilekçede, “yasama yetkisi” çerçevesinde, cezaevlerinde tutulan milletvekillerinin oy kullanabilmesi için gereğinin yapılması istendi

HDP’den Meclis Başkanlığı’na başvuru: Tutuklu milletvekilleri de oy kullansın

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Ahmet Yıldırım, yaklaşan Meclis Başkanlığı seçimlerinde tutuklu milletvekillerinin de oy kullanabilmesi için başvuruda bulundu.

Meclis Başkanlığı’na bir dilekçe yazan HDP’li Grup Başkanvekilleri, milletvekillikleri süren Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ile İdris Baluken, Abdullah Zeydan, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Burcu Çelik ve Ferhat Encü’nün görevlerinin sürdüğünü ve Meclis Başkanlığı seçimlerinde oy kullanmaları gerektiğini ifade etti.

“Oy kullanamazlarla Anayasa ihlal edilir”

HDP’nin tutuklu milletvekilleri ile ilgili hazırladığı dilekçe şöyle:

“Milletvekillerinin yasama faaliyetlerine katılma ve oy kullanma haklarının yasal bir zemin olmaksızın ellerinden alınması, öncelikle Anayasa'nın Siyasi Hak ve Ödevler başlığı altında, 67’nci madde ile düzenlenen seçme ve seçilme hakkının fiilen ortadan kaldırılması, ulusal ve uluslararası mevzuatın ihlali anlamına gelmektedir. TBMM tarafından gerçekleştirilecek Meclis Başkanı seçimlerinde cezaevlerinde bulunan milletvekillerimizin de oy kullanabilmeleri gerekmektedir. Milletvekillerinin oy kullanabilme koşullarının sağlanamaması halinde, Anayasa’nın ilgili hükümlerine aykırılık oluşacağı açıktır. Söz konusu hakların kullanımının ‘fiziki şartlar’ bahane edilerek engellenmesi, Anayasa’ya aykırılığı ortadan kaldırmadığı gibi ihlallerin itirafı anlamına gelmekte olup sorumluluğun ağırlaşması sonucunu doğuracaktır.”