HDP, gözaltıların gölgesinde on binlerce yurttaşın katılımıyla gerçekleştirdiği kongresinde seçmenine ‘umut’ mesajı aşıladı. Buldan ile Temelli, partinin yeni Eş Genel Başkanları seçildi

HDP’den mesaj dolu kongre

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

HDP’de 500’e yakın gözaltının gölgesinde gerçekleştirilen 3’üncü Olağan Kongre’ye on binlerce partili coşku ile katıldı. Tutuklu Eş Genel Başkan, milletvekilleri, parti yöneticileri ve üyelerinin sıklıkla hatırlatıldığı kongrede, “adalet ve direniş” salonun ana teması oldu.

Ezidi Milletvekili Feleknas Uca’nın Kürtçe, İngilizce, Almanca ve Ermenice dahil 15 dilde katılımcıları selamlamasının ardından başlayan kongrede Sırrı Süreyya Önder ve Meral Danış Beştaş divanının eş başkanlığını yaparak kongreyi yönetti.

Kalem-kâğıt yasak
Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan kongrede, sabahın ilk saatlerinden itibaren Ankara Spor Salonu’na gelen katılımcılar çeşitli ‘yasaklarla’ karşılaştı. Sarj kabloları, taşınabilir sarj aleti ve çakmak gibi çok sayıda aletin salon içerisine alınmasına izin vermeyen polis ekipleri, gazetecilere ise ‘kalem, kâğıt ve bilgisayar’ yasağı getirdi. Kongrenin gerçekleştirileceği salona ekipmanları ile girmeye çalışan onlarca gazeteci salona alınmadı.

Urfa Milletvekili Osman Baydemir’in İçişleri Bakanlığı ile görüşmesinin ardından gazetecilerin ekipmanlarına izin verildi. Yasağı BirGün’e değerlendiren Baydemir, gazetecilerin bilgisayarları olmadan salona alınması uygulamasıyla ilk kez karşılaştıklarını söyledi.

Salondan mesajlar
Kongre salonu çeşitli mesajlarla donatıldı. İş cinayetleri, engelli yurttaşların sorunları, tutuklu gazeteciler, çocuk istismarı, tep tip kıyafet ve ‘kaybolan adalet hissi’ salonda pankartlar aracılığıyla vurgulanan mesajlar oldu.

Demirtaş için imza toplandı
Sezai Temelli ile Pervin Buldan’ın Eş Genel Başkan adayı olduğu kongrede bazı delegelerin Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın aday gösterilmesi için imza topladığı görüldü. Ancak delegeler yeterli sayıya ulaşmadığı için bu girişim sonuçsuz kaldı. Demirtaş da parti yönetimine gönderdiği dilekçesinde aday gösterilse dahi bu girişimin ‘işleme alınmamasını’ istedi.

En fazla alkış Filistin’e
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın uluslararası parti ve örgüt temsilcilerinin isimlerini okuması ve davetlilerin seyircileri selamlaması da salonda coşku dolu anların yaşanmasına neden oldu. Norveç, Danimarka, Lübnan gibi birçok ülkeden gelen katılımcıların isimlerinin okunduğu sırada en fazla alkışı Filistin’den gelen temsilcilerin aldığı görüldü.

‘Halklarımızın umuduyuz’
HDP Eş Genel başkanı Serpil Kemalbay, konuşmasında Türkiye’nin bu anlamda bir yol ayrımında olduğunu söyledi. Kemalbay, “3. büyük kongremiz çok stratejik bir dönemde gerçekleşiyor ve sizler bu tarihsel anın önemini tam olarak kavramış şekilde bu salonu içeride ve dışarda doldurdunuz. Baskılar ve engellerle karşılaşarak geldiniz. Faşizm varsa karşısında demokrasi mücadelesi de vardır. Bu ülkenin umudu yok ama bizler halklarımızın umuduyuz. Saray’ın yıkıcı gücüne karşı demokrasinin yapıcı güçlerini inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Demirtaş’ın mesajı duygulandırdı
Yaklaşık 32 bin partilinin katıldığı kongrede Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın mesajının salonda okunması ile bazı partililerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Demirtaş’ın mesajı, salonda alkışı en fazla alan konuşma oldu.
Parti lideri olarak son mesajı yayımlanan Demirtaş, “Anne-babalara karşı henüz onurlu bir barışı armağan edememiş olmamızın mahcubiyetini de yaşıyoruz” dedi.

Buldan ve Temelli yeni eş genel başkan
Kongrede yapılan oylamada, Pervin Buldan ile Sezai Temelli, partinin yeni Eş Genel Başkanları seçildi. Divan Eş Başkanlıklarına Sırrı Süreyya Önder ve Meral Danış Beştaş seçildi.

HDP’de yeni Parti Meclisi (PM) listesi de belli oldu. 100 kişilik PM’de yer alan bazı vekiller şöyle oldu; Selahattin Demirtaş, Serpil Kemalbay, Ayhan Bilgen, Ayşe Acar Başaran, Bedia Özgökçe Ertan, Mithat Sancar, İbrahim Ayhan, Hişyar Özsoy, Garo Paylan, Nadir Yıldırım, Nimetullah Erdoğmuş ve Sibel Yiğitalp.
PM’de 53 kişinin liste dışı kalması dikkat çekti.