HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Paris'teki Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi yakınlarında düzenlenen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyla ilgili yaptıkları açıklamada, “Bu tür ırkçı saldırıların önüne geçecek tek yol gerçeğin ivedilikle aydınlatılması olacaktır” dedi.

HDP'den Paris'teki saldırıyla ilgili Fransız yetkililere çağrı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Fransa’nın başkenti Paris’te dün Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi yakınlarında 3 kişinin öldüğü silahlı saldırı ile ilgili açıklama yaptı.

Türkçe ve Fransızca yapılan açıklamada, Fransız yetkililerinin failleri ve saldırıları acil bir şekilde ortaya çıkarıp kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yönelik vahşi bir saldırı sırasında üç Kürt yurttaş hayatını kaybettiğini ve üç kişinin de yaralandığını üzüntüyle öğrendik. Öncelikle yapılan bu vahşi saldırıyı şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına baş sağlığı yaralananlara da acil şifalar diliyoruz. Fransa yetkililerinden beklentimiz, faillerin ve saldırıların acil bir şekilde ortaya çıkarılıp kamuoyunu şeffaf bir şekilde aydınlatması yönündedir. Bu tür ırkçı saldırıların önüne geçecek tek yol gerçeğin ivedilikle aydınlatılması olacaktır.”

NE OLMUŞTU?

Fransa'nın başkenti Paris'te dün otoyolda silahlı saldırı sonucu 3 kişi hayatını kaybetmişti.

Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'nin yakınlarında gerçekleştiği belirtilen saldırının ardından bir kişinin gözaltına alınmıştı.

Fransız basınında, 69 yaşındaki saldırganın, Fransa'nın resmi demir yolu şirketi SNCF'ten emekli olduğu belirtilmişti.

Saldırganın daha önce de 2016 ve 2021'de 2 kez cinayete teşebbüs ettiğinin polis kayıtlarına geçtiği, Aralık 2021'de elinde kılıçla Paris'te bir göçmen merkezine saldırdığı ve 2 kişiyi yaraladığı bilgisine yer verilmişti. Saldırganın bu nedenle hapse atıldığı ve bu aralık ayında hapisten çıktığı ifade edilmişti.

Hayatını kaybeden 3 kişiden birinin ise Kürt şarkıcı Mir Perwer olduğu kaydedilmişti.

Fransa’da saldırıyı protesto etmek amacıyla sokağa çıkan eylemcilere polis saldırısı gerçekleşmişti.