HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile Saadet Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Pervin Buldan, görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada, “Saadet Partisi Başkanı’na şöyle bir teklif sunduk. TBMM’de muhalefet partilerinin ortak bir önerge ile seçim talebinde bulunmasının faydalı olacağına inanıyoruz” dedi. Karamollaoğlu ise HDP heyetine teşekkür ederek bu tür mütalaaların demokrasi için önemli olduğunu belirtti.

HDP’den Saadet Partisi’ne ziyaret: “Bir teklif sunduk”

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan’dan oluşan HDP heyeti, bugün Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve parti yöneticileri ile görüşmek için Saadet Partisi Genel Merkezi’ne ziyarette bulundu. HDP heyetini Karamollaoğlu ile birlikte Genel Başkan Yardımcıları Sabri Tekir, Bülent Kaya, Cafer Güneş ve Mesut Doğan karşıladı.

Görüşme sonrası ortak bir açıklama yapıldı. Pervin Buldan, “Önümüzdeki hafta pazartesi ve salı günleri Cumhuriyet Halk Partisi’ni daha sonra Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’ni ziyaret etme kararı aldık” dedi. Buldan, İYİ Parti ile görüşme talebinde bulunmadıklarını söyledi.

‘Türkiye halklarının bir çıkışa ihtiyacı olduğunu’ belirten Buldan, Saadet Partisi’ne, Meclis’te muhalefet partilerinin ortak bir önerge ile seçim talebinde bulunması için teklif sunduklarını ifade etti.

Buldan şöyle konuştu:

“ÇIKIŞ ERKEN SEÇİMLE OLUR”

“Türkiye toplumunun çıkışı için muhalefet partileri ile görüşme alıyoruz. Türkiye’nin acil olarak erken seçime ihtiyacı var. İnsanlar aç ve perişan. Bu çıkışın büyük bir olasılıkla erken seçimle çözülebileceğine inanıyoruz. Saadet Partisi Başkanı’na şöyle bir teklif sunduk. TBMM’de muhalefet partilerinin ortak bir önerge ile seçim talebinde bulunmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Bunu eğer diğer siyasi partiler ile ortaklaştırırsak yılbaşından sonra Meclis açıldığı zaman bir seçim önergesi ile Meclis’in gündemine getirmeyi hedefliyoruz.”

SANCAR’DAN ‘TOPLUMSAL BARIŞ’ VURGUSU

Mithat Sancar ise şunları dile getirdi:

“Gerçekten çok zor dönemden geçiliyor. Bunun faturasını halkın büyük bir kesimine çıkarıldığını görüyoruz. Şimdi biz bir çözüm için ne yapılabilir arayışındayız. Muhalefet partilerine sorumluluk düştüğünü toplumun büyük bir kesimi de dile getiriyor. Bunun yönetememe krizi olduğu düşünüyoruz. Çözümün de öncelikle siyasi olduğunu savunuyoruz. İlk adım da halkın hakemliğine başvurmak olduğunu düşünüyoruz. Halkın bu enkazın altında kalmasını önleyecek ortak çalışmaları nasıl birlikte yürüteceğimiz konusunu da gündeme getirdik. Bize göre en önemlisi toplumsal barıştır. Siyasi çıkışın ön şartı toplumsal barıştır. İktidarın dayandığı zemini de ortadan kaldıracaktır toplumsal barış.”

KARAMOLLAOĞLU TEŞEKKÜR ETTİ

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu ise bu teklife net bir cevap vermedi. Karamollaoğlu şunları kaydetti:

"Demokrasinin temeli de farklı görüş ve kanaatlere sahip olan siyasilerin bir araya gelip meseleleri mütalaa etmeleridir. Eğer bu mütalaa yapılamıyorsa o ülkeye demokratik demek mümkün olmaz. Elbette farklı fikirler olacaktır, değişik fikirler olacaktır. Ben bundan dolayı bizi ziyaretlerinden duyduğum memnuniyeti kendileri ifade ettim. Burada da bir defa daha dile getiriyorum. Parlamento mutlaka aktif olmalıdır, demokrasinin gereği yerine getirilmelidir. Biz, bir araya gelerek düşüncelerimizi mütalaa edecek ortamı her zaman oluşturmalıyız. Seçime yaklaşıyoruz, elbette çok uzun bir süre sonra değil. 1,5 seneden daha az bir zaman kaldı. Kararı Sayın Cumhurbaşkanı verecek veya Meclis de böyle bir karar alabilir. Ama bugün içinde bulunduğumuz sıkıntılardan kurtulmanın yolunu bu istişarelerle araştırıp geliştirmek de siyasilerin üzerine bir vecibe olarak düşmektedir. Bundan dolayı ben bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu tür ziyaretlerin diğer partilere yapılmasının da bir gereklilik olduğunu vurguluyorum.”

Açıklamanın ardından basın mensuplarından soru alınmadı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, dün partisinin Meclis’teki grup toplantısında ,“Her alanda çok temel ilkeler etrafında birliktelik sağlamak” amacıyla muhalefet partileriyle görüşeceklerini duyurmuştu.