AKP’nin anayasa değişikliği teklifine HDP’nin olumlu baktığını iddia eden Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’ye, HDP'li Mehmet Rüştü Tiryaki’den yalanlama geldi. Tiryaki, Selvi için "Gönlünden geçeni söylemiş" dedi.

HDP’den Selvi’ye yalanlama: Gönlünden geçeni söylemiş

HDP'li Mehmet Rüştü Tiryaki, AKP’nin anayasa değişikliği teklifine HDP’nin olumlu baktığını iddia eden Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’yi yalanladı.

Diken'e konuşan Tiryaki, Selvi'nin anayasa değişikliği için "HDP’nin destek vermesi bekleniyor" sözlerine "Gönlünden geçeni söylemiş" ifadeleriyle yanıt verdi.

AKP üzerinde çalıştığı anayasa teklifi için geçen hafta Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etmişti. Bu ziyarette partilerden anayasa teklifine destek vermeleri talep edilmişti. Hürriyet gazetesindeki köşesinde konuya ilişkin bir haber kaleme alan Abdulkadir Selvi, “AK Parti ve MHP’nin milletvekili sayısı Anayasa değişikliği için yetmiyor. HDP’nin destek vermesi bekleniyor. İYİ Parti tereddütlü. CHP ise karşı” demişti.

Selvi’nin yazısındaki iddialar üzerine konuşan Tiryaki, “Gönülden geçen böyle bir şey olabilir ve onu söylemiştir. HDP’nin 9 Kasım tarihli MYK toplantısındaki eğilimini aynı gün Ebru Günay bir basın toplantısıyla deklare etti. Bu konuda herhangi bir tereddüt olduğunu düşünmüyorum” dedi.

HDP’nin oylamada kullanacağı oyun ne yönde olduğu sorusuna ise “Temel hak ve özgürlükler referandum konusu olamaz. Türkiye’de özgürlükleri kısıtlayan pek çok nokta var ve başörtüsü bunlardan biri. Kürtlerin sorunu var, Alevilerin inanç sorunu var, farklı cinsel yönelimlerin sorunları var. Çok sayıda kısıtlama var, çünkü elimizdeki anayasa bir darbe anayasası. Bu darbe anayasası eğer değiştirilecekse özgürlüklerin tamamını teminat altına alacak biçimde bir değişiklik olması gerekir. Sadece yeni bir kutuplaşmaya yol açacak ve seçim seçimde propaganda malzemesi yapılacak bir değişiklik doğru değil. Hayır dememizi bekliyorlar ama söylediğimiz bence açık" ifadeleriyle yanıt verdi.

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekim ayında ‘Başörtüsüne yasal güvence’ için kanun teklifi vereceklerini duyurmasının ardından, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Gelin çözümü anayasa düzeyinde sağlayalım” diye seslenmişti.

AKP üzerinde çalıştığı anayasa teklifi için geçen hafta Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etmiş teklife destek istemişti.

Bu kapsamda AKP, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında HDP'yi ziyaret etmişti.