Güven ile Farisoğulları'nın milletvekilliklerinin düşürülmeleri ve cezaevine gönderilmelerinin ardından Ankara'ya yürüme kararı alan HDP, Hakkari ve Edirne'yi başlangıç noktası olarak belirledi. HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "Seçilmişler yürüyecek" dedi

HDP Edirne ve Hakkari'den Ankara'ya yürüyüyecek

BİRGÜN/ ANKARA

HDP, Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın milletvekilliklerinin düşürülerek cezaevine konulmalarını protesto amacıyla Ankara'ya yapacağı yürüyüşü Edirne ve Hakkari'den başlatacak.

Diyarbakır'da Leyla Güven'in eş başkanlığını, Musa Farisoğulları'nın ise divan üyeliğini yaptığı Demokratik Toplum Kongresi'ni (DTK) ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Leyla Güven sadece Hakkari Milletvekili değil, aynı zamanda DTK’nin Eşbaşkanı. Tarihi de geçmişi de onurlu mücadelelerle doludur. Her zaman dik durmuştur, her zaman özgürlük, demokrasi için bedel ödemeyi göze alarak mücadele etmiştir. Leyla Güven ve DTK üyesi Musa Farisoğlulları’na yapılan bu operasyon, aynı zamanda DTK’nin temsil ettiği misyona yönelik bir operasyondur" dedi.

SANCAR HAKKARİ'DEN, BULDAN EDİRNE'DEN

İki ismin tutuklanmasının ardından Ankara'ya demokrasi yürüyüşü başlatma kararı aldıklarını anımsatan Sancar, bu yürüyüşün Hakkari ve Edirne'den başlayacağını, kent merkezlerinde yüründükten sonra şehirler arası yolları araçlarla geçeceklerini kaydetti. Yürüyüşler boyunca provokasyonlara izin vermeyeceklerini söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Sancar, demokrasi yürüyüşünü şu sözlerle anlattı:

"Bizim planladığımız yürüyüş, uzun mesafe güzergahları yürüme şeklinde değildir.Şehirlerarası yollarda yaya yürüme gibi bir tercihimiz yoktur. Esas olarak seçilmişlerimiz bu yürüyüşe katılacaklardır. İki koldan başlanacak. Milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri ve il yöneticilerimiz olacak. Elbette bu ekiplerimiz bu şehirlerde halkla buluşacak. İki noktadan başlatacağız. Biri Edirne, biri Hakkari. Ankara’da buluşacağız. Edirne’de önceki dönem eş başkanımız Selahattin Demirtaş tutuklu. Hakkari de milletvekilimiz DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in seçildiği yer. Ben Hakkari’den başlangıçta bulunacağım. Pervin Buldan eşbaşkanımız da Edirne’den başlayacak.

Daha sonra araçlarla bir sonraki güzergaha gidilecek. Bir sonraki şehirde halk buluşmaları yapılacak. Şehirden şehire bu şekilde gelindikten sonra Ankara’da bir buluşma gerçekleşecek. Ankara’daki buluşma salon ya da açık hava toplantısı şeklinde olacak. Orada da seçilmişler ve yedi bölgenin temsilcileri olacak. Ankara’daki toplantıda da bütün süreçle ilgili değerlendirmemizi eşbaşkanlar olarak paylaşacağız.”