Partisinin Mersin’de düzenlediği mitingde konuşan HDP EŞ Genel Başkanı Mithat Sancar, ekonomik sorunlara dikkat çekerek, “Bu çöküşün bedelini halka ödetmeyeceğiz. Onlar çökerttiler, faturayı onlar ödeyecek” dedi. Sancar, “Bu iktidar derhal istifa etmelidir. Derhal seçime gitmelidir. Eğer bu iktidarı göndermezsek, sandığı getirmezsek gelecek sene bu seneyi mumla arayacağımız felaketlerle dolu olacak” ifadelerini de kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: ‘İktidar derhal istifa etmeli, seçime gidilmeli’

ABİDİN YAĞMUR

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, halkın her geçen gün yoksullaştığını belirterek “Bu iktidar derhal istifa etmelidir. Derhal seçime gitmelidir. Eğer bu iktidarı göndermezsek, sandığı getirmezsek gelecek sene bu seneyi mumla arayacağımız felaketlerle dolu olacak” dedi. Sancar, “Seçim ittifaklarını en geniş demokratik birlik çerçevesinde gerçekleştireceklerini” de söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin “Demokrasiye Çağrı” mitinginde Mersinlilere seslendi. Eski Tevfik Sırrı Gür Stadı yanındaki alanda yapılan mitinge binlerce partili katıldı. CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay da miting alanına gelerek Sancar’ı dinledi.

Mithat Sancar konuşmasına, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve yoksullaşmaya değinerek başladı.

Sancar, “Bu iktidar derhal istifa etmelidir. Derhal seçime gitmelidir. Eğer yazdıkları ekonomi kitabına güveniyorlarsa getirsinler sandığı, halktan alsınlar cevabı” ifadelerini kullandı.

hdp-es-genel-baskani-mithat-sancar-iktidar-derhal-istifa-etmeli-secime-gidilmeli-949026-1.

‘HEPİMİZİN SOFRASINDAKİ EKMEK KÜÇÜLÜYOR’

Ekonomik krizin ilk başta yoksulları vurduğunu kaydeden Sancar, “Hepimizin sofrasındaki ekmek küçülüyor. Ekmeğimizi gasp ediyorlar. Hepiniz her an yoksullaşıyorsunuz. İnsanlar bayat ekmeği ucuza almak için kuyruğa giriyor. Bu ülkenin onurlu insanlarını kuru ekmeğe muhtaç ettiler. Nereye gidiyor bu ülkenin kaynakları? Bu ülkenin emekçi insanları ürettikleri değerlerle bu ülkede refahı da kuracak güçtedir. Bu kaynaklar saraya gidiyor, israfa gidiyor, ranta gidiyor, yandaşa ve savaşa gidiyor. Bildikleri tek şey var her yerde savaş politikası ve halkları birbirine kırdırma anlayışı. Bu kutuplaştırmayı sadece ülkede değil bölgeye de ihraç ediyorlar. Kürt sorunun da yıllardır izledikleri güvenlikçi, militarist politikalarla savaşta heba ediyorlar” dedi.

‘ONLAR ÇÖKERTTİLER, FATURAYI ONLAR ÖDEYECEK’

Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve yoksullaşmanın sadece ekonomi ile açıklanamayacağını kaydeden Sancar, “Ekonomi sadece ekonomi değildir. Aynı zamanda barış, demokrasi ve özgürlük meselesidir. Eğer bir ülkede hukuk ayaklar altına alınmış, demokrasi yok edilmişse, toplumsal barış tamamen tahrip edilmişse o ülkede adalet olmaz. Hiçbir alanda olmaz, ekonomide de olmaz. Savaş baronlarına aktarılan kaynaklar ve iktidarı devam ettirmek için savaş politikalarından umulan faydalar bu ülkeyi her gün daha fazla yoksullaştırıyor. Bizim çözüm önerilerimiz var, önerilerimizi hayata geçirecek birikimimiz var, bu sorunları çözecek irademiz var. Çünkü bu ülkeye barışı getirmekte kararlıyız. Savaşı bitireceğiz, Kürt sorunun da demokratik çözümü getireceğiz. Kürt sorunun da demokratik çözüm aynı zamanda toplumsal barış demektir. Barışı getirdiğimizde talan düzeninin sonunu getireceğiz, çünkü; bu sömürü ve talan düzeni savaş politikası üzerine kurulmuştur. Bizsiz bu ülkede barış olmaz, bizsiz bu ülkede demokrasi olmaz, ekonomide adalet olmaz, halk için refah olmaz. Ülkeyi açlığa mahkum ediyorlar. Bu çöküşün bedelini halka ödetmeyeceğiz. Onlar çökerttiler, faturayı onlar ödeyecek. Onlara bu çöküşün bedelini hep birlikte ödeteceğiz” ifadelerini kullandı.

SEÇİM İTTİFAKI

Önümüzdeki seçimlerde kendilerine hedef olarak yüzde 15’i oy oranını koyduklarını kaydeden Mithat Sancar, seçim ittifakları konusunda şunları söyledi:

“Bu ülke halklarının ortak iradesini, bu ülkenin çözüm gücü haline getireceğiz sizlerle birlikte. Sadece masa başı görüşmelerle ortak mücadele ve sağlam demokrasi ittifakı kurulamaz. Önce meydanlarda, sokaklarda, mahallelerde, halkın, emekçilerin, yoksulların yaşadığı her yerde mücadele ortaklığı kurmak zorundayız. Bunu sağladığımızda seçim ittifaklarını uzun uzun konuşmaya gerek kalmayacak. Eğer bu iktidarı göndermezsek, hemen şimdi erken seçimi bu iktidara kabul ettirmezsek, sandığı getirmezsek gelecek sene bu seneyi mumla arayacağımız felaketlerle dolu olacak. Gelin birbirimizi ortak mücadele alanlarında daha fazla tanıyalım, daha büyük tecrübeleri birlikte biriktirelim ve seçim tartışmalarını onun üzerine kuralım. Sahada olmadan liste üzerinden pazarlık yapmanın bu ülkeye faydası yok. Önce ortak mücadele, ortak mücadele zemini üzerinde de seçim ittifaklarını en geniş demokratik birlik çerçevesinde gerçekleştireceğiz. Buna inanın. Bu konuda en küçük bir karamsarlığa kapılmayın. Büyüyerek, güçlenerek yürüyoruz, bu ülkenin sorunlarını çözmeye geliyoruz.”