HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ahmet Şık’ı HDP’den istifa etme tarzı nedeniyle eleştirdi. Sancar, “Ayrılmak onun takdiridir ama ben eleştirisini doğru bulmadım” dedi

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, istifası nedeniyle Ahmet Şık’ı eleştirdi

HABER MERKEZİ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bu sabah Fox TV’de katıldığı İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programında, birkaç gün önce Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) istifa ettiğini duyuran Ahmet Şık’ı eleştirdi.

“Ayrılmak onun takdiridir ama ben eleştirisini doğru bulmadım” diyen Sancar, kendisinin de HDP içinde sorunlar olduğunu kabul ettiğini, parti içinde daha şeffaf ve demokratik bir işleyişin gerektiğini vurgulayarak, “Ama bunları gerekçe göstererek ayrılmak gerekmiyordu” dedi.

Ahmet Şık’ın yine de ‘yoldaşları’ olduğunu söyleyen Sancar, ilerleyen süreçte yollarının mutlaka kesişeceğine inandığını da belirtti.

Mithat Sancar, Ahmet Şık’ın istifası konusunda İsmail Küçükkaya’ya şu açıklamaları yaptı:

‘BENİM DE ELEŞTİRİLERİM VARDI’

“Ayrılmak onun takdiridir ama ben eleştirisini doğru bulmadım. Tarzını da doğru bulmadım. Şöyle bir örnek vereyim, eğer hakikaten HDP’de sorun varsa, ki benim de eleştirilerim hep vardı, Ahmet’in kastettiği gibi değil ama daha demokratik bir işleyişin gerekli olduğunu düşünüyordum. Daha katılımcı ve içeride daha şeffaf bir yapının gerekli olduğunu ben de söylerim. Bu konuda da hep bir çaba var.

Ben Eş Genel Başkan oluncaya kadar, hiç yönetimlerde yer almadım. Hiçbir kurulda bulunmadım. Dolayısıyla işleyişi tam olarak bilmem mümkün değil. Ancak belli ölçülerde bir tecrübeyle değerlendirebilirim. Şimdi Eş Genel Başkanım ama görüyorum ki, bu iş çok zormuş. ‘Türkiye’de bu kadar baskı olduğu için mi?’ diye soruyorlar. Hayır, ondan değil. HDP’de eş genel başkan olmak çok zor, çünkü HDP çok sesli, çok renkli bir parti. Bir konu saatlerce tartışılıyor. Toplantılarımız ikna ve mutabakat yönteminden dolayı çok uzun sürüyor. Türkiye’de siyasal sistem antidemokratiktir. Bunların bize yansıması yok mudur, vardır tabii ki. Ama bunları gerekçe göstererek ayrılmak gerekmiyordu.”

‘DEVAM ETMELİYDİ’

“Ahmet devam etmeliydi” diyen Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu eleştirileri daha açık bir şekilde parti kurullarında yapmalıydı. Ama Ahmet yine bizim yoldaşımızdır, çok değerli bir demokrasi birikimi vardır. Yaptığı eleştiri bana göre haksız olsa bile, ayrılma şekli doğru olmasa bile ya da ayrılma usulü doğru olmasa bile Ahmet’le bizim bir çatışmamız olmaz. Yolumuz bir şekilde yine buluşacağını kesinlikle düşünüyorum.”

‘HAKİM ANLAYIŞI’ İŞARET EDEREK AYRILMIŞTI

HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, 4 Mayıs günü Twitter hesabından yaptığı açıklamayla, partisinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Şık, istifasının gerekçesini, “Eş başkanlarımızı tenzih ederek, parti yönetiminde bulunan hakim bir anlayışın HDP’nin gücü, anlamı ve değerleri hilafına demokratik teamüllerden uzak tutumlarında ısrarları nedeniyle HDP’den istifa ettim” diyerek açıklamış, “Kararım bireysel bir politik tutumun yansıması olup herhangi bir komplo teorisine itibar edilmemesi temennimdir” ifadesini kullanmıştı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu ise aynı gece Ahmet Şık’ın istifasının ‘kendi takdiri’ olduğunu belirterek, “Sayın Ahmet Şık ile Haziran 2018 seçimlerinden bu yana birlikte çalıştık, birlikte emek verdik. HDP üzerine düşen siyasal ve tarihsel sorumluluğun farkında olarak çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir” açıklamasını yapmıştı.

Ahmet Şık'ın HDP'den istifasının ardından Meclis'te bağımsız milletvekili sayısı 6'ya yükselmiş, HDP’nin milletvekili sayısı ise 60’a düşmüştü.