HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İzmir'de deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Sancar, "Depremin kendisi öldürmez. Öldüren şey tedbirsizliktir, denetimsizliktir, doğanın talanıdır, şehirlerin rant alanı olarak çeşitli çevrelere peşkeş çekilmesidir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, İzmir'de: Felaketi yaratan rant düzeni

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İzmir depremi yaralılarının tedavi edildiği Ege Üniversitesi Hastanesini ziyaret etti ve Hacılarkırı’nda cenaze törenine katıldı.

Enkaz çalışmalarında da incelemelerde bulunan Sancar, "Felaketi yaratan birinci faktör rant düzeni ve buna bağlı olan denetimsizlik ise ikincisi ise unutmaktır. Eğer toplumda bu felaketlerin sebepleri unutulursa rant düzeni de denetimsizlik düzeni de kaldığı yerden devam eder İzmir depremi acı bedelleri ile birlikte bize unutmama gereğini yeniden ve yeniden hatırlatma vesilesi olmalıdır" diye konuştu.

Bayraklı’da yıkılan Rızabey ve Emre apartmanlarındaki çalışmaları yerinde inceleyen Sancar, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"EGE’NİN İKİ YAKASINDAKİ KARDEŞLERİMİZE GEÇMİŞ OLSUN"

"Ege’nin iki yakasını etkileyen bu depremden dolayı hem İzmir ve diğer illerimizdeki insanlarımıza hem de Ege’nin karşı kıyısındaki kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Bu arada Samos Adasında iki gencin de hayatını kaybettiği bilgisi var. Hayatını kaybeden bütün insanlarımıza rahmet ailelerine başsağlığı ve sabır diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Yaralıların bir kısmını Ege Üniversitesi hastanesinde ziyaret ettik durumu ağır olanların sayısı çok değil çok şükür. Birçoğu ayakta tedavi edilmiş ve taburcu edilmiş aldığımız bilgilere göre. Enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları büyük bir fedakarlıkla sürüyor. Burada çalışan herkese teşekkürlerimizi iletiyor, kolaylıklar diliyoruz.

"ÖLDÜREN DEPREM DEĞİL TEDBİRSİZLİK, RANT VE TALANDIR"

Depremlerde kurtarma çalışmaları ve yaraları sarma faaliyeti çok önemli olmakla birlikte asıl olan depremden önce gerekli tedbirleri almaktır. Çünkü depremin kendisi öldürmez. Öldüren şey tedbirsizliktir, denetimsizliktir, doğanın talanıdır, şehirlerin rant alanı olarak çeşitli çevrelere peşkeş çekilmesidir. İzmir dünyada en tehlikeli fay hatları üzerinde bulunan 20 şehir arasında gösteriliyor. Yıllardır İzmir’de de depreme karşı tedbirler alınması uyarıları yapılıyor. Bütün dikkatler İstanbul’a çekilmişken İzmir'le ilgili çalışmalar için de başta TMMOB’a bağlı uzman kuruluşlar, odalar, bizler, diğer uzman kuruluşlar uyarılar yapıyoruz.

"FAY KANUNU TEKLİFİ GÜNDEME ALINMADI"

Bir fay kanunu çıkarılması talebi, uyarısı yıllardır yapılıyor. Fay kanunu önemli. Çünkü o kanun çerçevesinde bütün tedbirler alınmak zorunda kalınır. Ama maalesef bugüne kadar fay kanunu da çıkarılmadı. Bizim Meclis'e sunduğumuz bir fay kanunu teklifi var ne yazık ki o da gündeme alınmadı. Öte yandan yapı denetimi konusunda nasıl bir bozuk düzenin olduğunu da her gün çeşitli vesilelerle öğreniyoruz. Bunlarla ilgili gerekli düzeltmeler maalesef yapılmıyor."

(ANKA)