Ankara’da HDP Genel Merkezi önüne siyah çelenk bırakmak isteyen grupla partililer arasında gerginlik yaşandı. HDP, “Polisin yönlendirmesiyle ve koruması altında partimizin önünde büyük bir provokasyona kalkışanlara asla müsaade etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu. Olay sırasında HDP'li vekil Ayşe Acar Başaran tehdit edildi. HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Kendisini polis olarak tanıtan bu katil zanlısı kimdir? Bir an önce görevden alınmalı ve derhal tutuklanmalıdır" dedi. Yaşanan gerginlik sırasında 8 HDP'li gözaltına alındı.

HDP Genel Merkezi önünde çelenk gerginliği: 8 gözaltı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde çelenk gerginliği meydana geldi.

Çocuklarının PKK tarafından kaçırıldığını iddia eden aileleri temsilen Diyarbakır'dan Ankara’ya gelen üç aile, HDP Genel Merkezi’nin önüne, üzerinde “Evlatlarımızı HDP’den istiyoruz” ifadelerinin yer aldığı siyah bir çelenk bırakmak istedi.

Partinin önüne konulmak istenen çelenge engel olmak isteyen ve aralarında HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın da olduğu HDP’liler ile aileler arasında gerginlik çıktı. Gerginliğe polis de müdahale etti.

Yaşanan gerginlikten sonra HDP’liler Genel Merkez binasına döndü.

HDP’nin Twitter hesabından konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Polisin yönlendirmesiyle ve koruması altında partimizin önünde büyük bir provokasyona kalkışanlara asla müsaade etmeyeceğiz. HDP’nin mücadelesi dün olduğu gibi bugün de hiç bir provokasyon ve engel tanımadan sürüyor, sürecektir.”

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ, VİDEO PAYLAŞTI: “SENİ ÇİVİLERİM”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, genel merkez binası önünde yaşananlarla ilgili bir video paylaştı. Beştaş, HDP Milletvekili Başaran’ın olay anında tehdit edildiğini belirterek şunları kaydetti:

“Milletvekilimize ‘kes sesini, çivilerim seni valla…’ diyen zat kimdir? Bu zatı görevlendiren ve genel merkezimizin önüne gönderen kimdir?”

HDP: HİÇBİRİ ‘HAK ARIYORUZ’ DEMESİN

HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP yöneticileri ve milletvekillerinin katıldığı basın açıklamasında yaşananları değerlendirdi.

Partinin genel merkezinde konuşan Günay, “Bugün tekrar partimize yönelik bir provokasyonla karşı karşıyayız. Hepiniz bu süreci sabah takip ettiniz, aslında uzun süredir partimize yönelik provokasyon girişimleri oluyor. Bunu daha önce Diyarbakır'da Van’da denediler, hiç bir yerde başarıya ulaşamadılar. Artık provokasyonunu bir üst aşamaya çıkararak genel merkezimiz önüne gelerek suç işleri bakanlığının emrindeki, kontrolündeki polisler bir provokasyon girişiminde bulundular. Daha önce böyle bir provokasyonla Deniz Poyraz yoldaşımızın katledildiği süreci ördüler” ifadelerini kullandı.

hdp-genel-merkezi-onunde-celenk-gerginligi-1011551-1.

Bu sabah partinin önüne gelenlere tepki gösteren Günay, “Hiçbiri ‘hak arıyoruz’, ‘aileyiz’ demesin. Hepsi tamamıyla suç işleri bakanlığının, AKP iktidarının, partimizin siyasi faaliyetlerini engellemeye yönelik provokasyon girişimleridir” dedi.

HDP İzmir İl Binası’nda katledilen Deniz Poyraz’ı hatırlatan Günay, “Deniz Poyraz katledildiği gün onu korumayan, parti binamızı korumayan polis, bugün 3 provokatörü koruyarak partimize yönelik saldırıda bulundu. Çalışanlarımızı darp etmiş, arkadaşlarımızı yaralamışlardır” diye konuştu.

“SUÇİŞLERİ BAKANLIĞININ EMRİNDEKİ POLİSLER TUTUKLANSIN”

Günay, sözlerine şöyle devam etti:

“Katil tipli polisler, suç işleri bakanlığının emrindeki polisler, Ankara'nın göbeğinde parti genel merkezimizin önünde kadın meclisi sözcümüz ve Batman Milletvekilimizi [Ayşe Acar Başaran] utanmadan sıkılmadan mafya liderlerinden aldıkları güçle tehdit etmiştir. Bu aslında iktidarın kadına olan tahammülsüzlüğü, partimize yönelik olan tahammülsüzlüğüdür. Buradan soruyoruz, kendisini polis olarak tanıtan bu katil zanlısı kimdir? Bir an önce görevden alınmalı ve derhal tutuklanmalıdır.

Buradan ‘seni çivileyeceğiz’ diyerek bir milletvekilini tehdit etme hakkını ve haddini nereden buluyor? Biz bunu nereden bulduğunu biliyoruz. Çünkü balık baştan kokar. Bu suç işleri bakanı, mafyalarla, katillerle, suçlularla fotoğraf verirken emrinin altındakiler her türlü suç işleme hakkını ve haddini veriyor.”

Meclis Başkanı Mustafa Sentop’a seslenen Günay, “Buradan Şentop’a çağrımızdır, Ankara’nın göbeğinde milletvekilini ölümle tehdit eden polisten hesap sorun. Ankara’nın göbeğinde, milletvekilini tehdit eden ve kendisine polis diyen katili bir an önce tutuklayın. Bu aslında TBMM’nin bağımsızlığını ve gücünü gösterecektir” ifadelerini kullandı.

POLİS SLOGANA MÜDAHALE ETTİ

HDP önünde yapılan basın açıklamasının ardından parti önünde ikinci kez gerginlik yaşandı.

Polis, “HDP halktır, halk burada” sloganı atan partilere müdahale etti. Çıkan arbedede 6HDP’li gözaltına alınırken polis, HDP binasının bulunduğu Büklüm Caddesi boyunca yolu kapattı.

Gözaltına alınanlar arasında HDP MYK üyesi Veli Saçılık’ın da olduğu öğrenildi.

2 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

HDP Genel Merkezi önünde toplanan bir grup partili, binaya girmek isteyince 3'üncü kez gerginlik çıktı. Polis, partiye girmek isteyen gruba izin vermedi. Çıkan arbedede partililerden Mehmet Sait Sırdaş ve Yunus Emre Şahan gözaltına alındı.

HDP önünde çıkan olaylarda gözaltına alınanların sayısı 8'e yükselmiş oldu.