HDP Meclis’te görüşülen infaz yasasının Anayasa’nın 92. Maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle usül tartışması istedi. Tartışma sonucunda  ise teklif görüşmelerine geçilince HDP’li vekiller durumu protesto etti

HDP: İnfaz yasası teklifinin görüşülmesi Anayasa’ya aykırı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) grubu Meclis’te görüşülmeye başlayan infaz yasa teklifinin kısmi af gibi değerlendirmesi gerektiğini ve teklifin görüşülmesinin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek usul tartışması istedi.

Meclis Başkan Vekili Levent Gök usül tartışmasını açtı fakat tartışma sonucu teklif görüşmelerine geçildi.

Bunun üzerine HDP grubu Anayasaya aykırı olduğunu ısrarla belirttikleri halde söz konusu teklifin görüşülmeye başlamasını ayağa kalkıp ellerindeki dövizleri havaya kaldırarak protesto etti.

HDP Grubu tarafından yapılan açıklamada, Anayasa’nın 92. ve içtüzüğün 92. Maddesini kaynak göstererek, infaz yasasının normal bir kanun teklifi olarak değerlendirilemeyeceği için Anayasa’ya aykırı bir görüşme yapıldığını değerlendirmesi yapıldı.

MADDE 92

Anayasa’nın 92. Maddesine göre, “Genel veya özel af ilanını içeren tekliflerin Genel Kurulda kabulü Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile mümkündür. Gerekli çoğunluk, söz konusu tekliflerin afla ilgili maddelerinde ve tümünün oylanmasında ayrı ayrı aranır. Teklif hakkında verilen genel veya özel af ilanını içeren değişiklik önergesinin kabulü halinde, kabul için gerekli beşte üç çoğunluğun tespiti için bu önergenin oylanması açık oylama suretiyle tekrarlanır.”

İçtüzük 92'ye göre de tekliflerin görüşülmesi için basit çoğunluğun değil, üye tam sayısının beşte üçü, gerekiyor.