HDP Kadın Grubu, Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında Adalet Bakanlığı'nın istismar verilerini paylaşmadığını açıkladı. İnsan Hakları Derneği'nin raporlarından aktarım yapan HDP'li Ayşe Acar Başaran, "Rapora göre bu ülkede istismar vakalarının sadece 5'i açığa çıkıyor. Vakaların yüzde 95'i gizleniyor, üstü örtülüyor. Adalet Bakanı'na soruyoruz. 2017'den beri istismar verilerini neden kamuyoyla paylaşmıyorsunuz? Neden bu konuda gereğini yerine getirmeme konusunda bu kadar ısrarcısınız?" diye sordu.

HDP Kadın Grubu: Adalet Bakanlığı 2017'den bu yana istismar verilerini paylaşmıyor

HDP Kadın Grubu, Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek İsmailağa Cemaati'ne ait Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin 6 yaşında 'evlendirilerek' uzun yıllar istismara maruz bırakılmasına tepki gösterdi.

Kadın Grubu adına konuşan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, haberin kamuoyuna yansıdığı günden 3 gün sonra 'Davaya müdahil olacağız' açıklaması yapmakla yetinen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a "Kamuya yansımadan önce de göreviniz değil miydi davaya müdahil olmak? Bu yurtlarda, vakıflarda, okullarda çocukların istismara uğramasını engellemekten sorumlu değil misiniz?" diye sordu.

İktidarın söylemlerinin, basının ve yargının bu konudaki tavrının, duruşunun, çocuklara yönelik istismar vakalarını artırdığını ifade eden Başaran, "Daha önce de benzer vakalarla maalesef karşı karşıya kaldık. Birkaç yıl önce Ensar Vakfı'nda benzer bir biçimde çocuklar istismara uğramıştı. Bakan bu konuda hesap verip istifa edeceğine çok normal bir durummuş gibi 'Bir kereden bir şey olmaz' demişti. Bu meselede iktidar, politik tavır olarak bu meselenin üstüne gitmiyor" ifadelerini kullandı.

"İSTİSMAR VAKALARININ SADECE YÜZDE 5'İ AÇIĞA ÇIKIYOR"

Adalet Bakanlığı'nın 2017 yılından bu yana istismar verilerini kamuoyuyla paylaşmadığını ifade eden Başaran, "İnsan Hakları Derneği'nin 2018 raporuna göre bu ülkede istismar vakalarının sadece 5'i açığa çıkıyor. Vakaların yüzde 95'i gizleniyor, üstü örtülüyor. Adalet Bakanı'na soruyoruz. 2017'den beri istismar verilerini neden kamuyoyla paylaşmıyorsunuz? Neden bu konuda gereğini yerine getirmeme konusunda bu kadar ısrarcısınız?" diye sordu.

Başaran şunları söyledi:

"MHP İl Başkanı Cihan Kayaalp'in 16 yaşındaki bir çocuğu istismar ettiği olayda da bunun örneğini gördük. İktidar bu meselenin önünü almak istemiyor. Yargı bu konuda cezasızlık politikası uygulayarak bu ülkedeki bütün çocukları tehlikeyle yüz yüze bırakıyor. Bu konuyla alakalı araştırma komisyonu kurulmasını talep ettik, reddedildi. Soru önergelerimiz cevapsız. Bu konuyla ilgili Meclis'te ortak komisyon yürütülmesi adına bir çalışma yürütülüyor. Meclis bünyesinde kurulan bu komisyonlar gereğini yerine getirmedi. Biz HDP Kadın Grubu olarak bu tür meselelerin üstüne gideceğimizi belirtiyoruz. Sadece bu dava değil, benzer bütün davalara müdahil olarak buna zemin hazırlayanlar, göz yumanlar, teşvik edenlerle ilgili de yasal işlemin başlatılması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bunun karşısında tutum almadıkça bu suça ortaksınız"