HDP'li 3 belediyeye kayyum atandı

HDP'nin 31 Mart seçimlerinde kazandığı 3 belediyeye kayyum atandı. Tutuklanan Nusaybin, Yüksekova ve Hakkari belediye başkanlarının yerine kayyum görevlendirildiği duyuruldu.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan HDP’li Nusaybin Belediye eş Başkanları Semire Nergiz ve Ferhat Kut, tutuklandı. İçişleri Bakanlığı, belediye başkanlığına Nusaybin Kaymakamı Mehmet Balıkçılar'ı kayyum olarak atadı.

YÜKSEKOVA VE HAKKARİ'YE DE KAYYUM

Nusaybin Belediyesi'nin ardından Yüksekova ve Hakkari belediyelerine de kayyum atandı.

Yüksekova'da gözaltına alınan HDP’li Yüksekova Belediye eş Başkanları Remziye Yaşar ile İrfan Sarı, tutuklanmıştı. Belediye başkanlığına Yüksekova Kaymakamı Osman doğramacı kayyum olarak atandı.

Tutuklanan HDP'li Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman'ın yerine ise Vali İdris Akbıyık kayyum olarak atandı.

31 Mart seçimlerinde Nusaybin Belediye Başkanı Semire Nergiz yüzde 77,42 ,Yüksekova Belediye Başkanı Remziye Yaşar yüzde 66,18, Hakkari Belediye Başkanı Cihan Kahraman ise yüzde 59,97 oranında oy alarak belediye başkanı şeçilmişti.

İçişleri Bakanlığı, 19 Ağustos'ta Diyarbakır, Van ve Mardin belediye eş başkanlarının görevden uzaklaştırıldığını duyurmuş, yerlerine kayyum atamıştı.

HDP'DEN KAYYUM AÇIKLAMASI

Basın açıklamasında bulunan HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay, Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin Belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösterdi.

Açıklamasında; 'Arkadaşlarımız herhangi bir suç işledikleri için değil iktidar tarafından işlenen hukuksuzlukları kamuoyuna açıkladıkları için haklarında operasyon yapılıyor.' diyen Kubilay, 'O şiddet dolu ellerinizi belediyelerimizden çekin, Kürt düşmanlığına son verin. Görevden uzaklaştıran eş başkanları görevlerine iade edin, belediyeleri gerçek sahiplerine teslim edin ve kayyum zihniyetine son verin' ifadelerini kullandı.