HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Baydemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a 'terörist' demesi üzerine "MYK olarak 'haddini bil' diyoruz." dedi.

HDP'li Baydemir'den Erdoğan'a: "Haddini bil"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) parti Sözcüsü Osman Baydemir, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, G20 zirvesinin ardından yaptığı açıklamada tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a “terörist” demesiyle ilgili, “MYK olarak AKP Genel Başkanı’na ‘haddini bil’ diyoruz.” dedi.

Baydemir, MYK toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında şunları ifade etti:

"Demirtaş cezaevinde, Yüksekdağ cezaevinde ise Semihler, Nuriyeler, akademisyenler işinden, aşından olmasın diyedir. Böylesi saygın bir mücadelenin sözcüsü olan bir siyasi partinin liderini, AKP Genel Başkanı itham etmiştir. MYK, AKP Genel Başkanı’nın hakaretini misliyle iade etmektedir. MYK olarak AKP Genel Başkanı’na “haddini bil” diyoruz. Bir parti genel başkanı hem Cumhurbaşkanı olur hem yargıyı yönetmeye çalışırsa o ülkede demokrasinin zerresi kalmaz. Demokrasi olmadığı için bu hadsizlik, hukuksuzluk her gün devam ediyor."

"TEK BİR DELİL YOK"

Tek bir delil yok, 8 aydır Demirtaş rehin tutuluyor, onu bu dosya ile irtibatlandırmak suçtan, sorumluluktan kaçma çabasıdır. Ankara’daki mahkemeler neredeyse 8 aydır Kobanî Olayları dosyası ile irtibat kuramadılar. Ama baskı ile tehdit ile dosya birleştirilmek istendi. Bu talimatı kimin verdiği belli oldu. Bizzatihi AKP Genel Başkanı Erdoğan talimat veriyor.

"ZİNDANSA ZİNDAN, HDP BOYUN EĞMEYECEK"

Demokrasilerde siyasi partiler arasında rekabet olması gerekir ama Erdoğan’ın partimize karşı yürüttüğü rekabet değil, düşmanlık hukukudur. HDP zulme ve zorbalığa karşı boyun eğmedi, boyun eğmeyecek. Faturası ne olursa olsun, zindansa zindan, HDP boyun eğmeyecek! Demirtaş’ın savunduğu değerler birlikte yaşam değerleridir, hukukun üstünlüğü değerleridir. Bir yargılama daha var o da insanların vicdanındaki yargılamadır. Demirtaş’a sahip çıkan, sadece ona oy verenler değildir, ona oy vermeyenler de onun bir hukuksuzlukla tutuklandığının bilincindedir.

Tarihe nasıl geçeceksiniz biliyor musunuz Sayın Erdoğan? %51'in lideriyim diyip %13'ün liderinden korkan bir lider olarak tarihe geçeceksiniz. 80 vekil ile Meclis’e giren bir partiden intikam alıyorsunuz. Bunun size yakışmayacağını ifade etmiştim. Görüşümü değiştiriyorum, tam da size yakışan budur.

İspatlanmıştır ki Türkiye’de iç hukuk yolları tüketilmiştir. AKP Genel Başkanı’nın bu açıklaması aynı zamanda AYM’ye, hakim ve savcılara tehdittir. “Bunun gereğini yapmazsan senin başına ne getireceğimi ben bilirim” denmektedir. Türkiye’de hukuk, yargı bağımsızdır demek 21. yüzyılın en büyük gerçek dışı beyanlarından birisidir.

"ERDOĞAN'A SORARSANIZ HEPSİ TERÖRİST"

Yapılması gereken tek şey gerçeklerle yüzleşmektir. Demirtaş’ın beyanları HDP’nin beyanlarıdır. Eğer o fikriyata kulak verilmiş olsaydı, Türkiye AKPM’de yeniden izleme sürecine alınmış olmayacaktı, müzakerelerin durdurulması kararı alınmış olmayacaktı. Erdoğan gündem değiştirmeye çalışıyor ama bu tuzağa kendisi düştü. Erdoğan’ın bu beyanı yargının nasıl bağımsız olmadığının ispatıdır.

Cumhurbaşkanı’nın beyanatlarına baktığımızda kimler terörist kimler değil diye analize girdiğimizde herhalde terörist olmayanların listesi olanların listesinden daha kısa olacaktır. Örneğin IŞİD, El Kaide, El Nusra, daha düne kadar IŞİD mensupları Türkiye’de tedavi ediliyordu!

Türkiye’de 167 gazeteci cezaevinde. Erdoğan’a sorsanız hepsi terörist! daha 2 gün önce İstanbul’da toplantı sırasında insan hakları savunucuları gözaltına alındı. Eğer Erdoğan’ın kötü dediğine iyi, iyi dediğine kötü derseniz onun gözünde teröristsiniz. Bunun tüm dünyadaki karşılığı faşizmdir.

"İÇ TÜZÜK PAKETİ MUHALEFETİ SUSTURMA GİRİŞİMİDİR"

Meclis’e İç Tüzük Paketi getirdiler. MYK, Meclis’te bulunan grubumuza tam açık yetki verdi. Etkin bir muhalefet ortaya koyacağız. Çünkü bu paket muhalefeti tamamen susturma girişimidir. Bu paket Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarma süreçlerini Meclis’te tartıştırılmaksızın geçirme paketidir. Bu paket susmayanları, eleştirenleri Meclis’te konuşturmama, konuşturanları da para cezası ile cezalandırma paketidir. Bu paket Kürt düşmanlığının tezahürü paketidir. 15. maddeye baktığımızda Kürt demek, Kürdistan demek, Sivas Katliamı demek, Soma için katliamdır demek, Kürt İlleri demek para cezası gerektirebilir. 1940'ların Türkiyesine geri dönüş paketidir, reddediyoruz

Paketin gerekçesi de anayasanın ruhundan bahsediliyor. Hatırlarsanız İstanbul’da bir miting yapılmış ve bir ruh çağırma seansına dönüştürülmüştü. Bir kez daha Meclis’te ruh çağırmaya girişecekler. Ama gelecek ruh emin olun Kenan Evren’in ruhudur ve Kenan Evren bile bu pakete karşı “ben bile bu kadarını düşünmemiştim” dedirtecektir.

Kürsü sorumsuzluğu gibi bir anayasal hak vardır. Şimdi vekilin Meclis’teki konuşmasına bile para cezası veriliyor. Özü itibari ile sadece iktidar partisi konuşacak diyor. Bu paket MHP-AKP ittifakının son halkalarından birisidir.

AKP’ye oy vermiş Kürt kardeşlerime sesleniyorum, Kürt düşmanlığında ulaşacakları en son noktaya ulaştılar artık, bu desteği çekmek gerekmektedir.

Bütün saldırılara, tehditlere rağmen Newroz’da korku kefenini yırtan halkımıza tekrar teşekkür ediyorum. Daha dün İstanbul’da milyonlar hak hukuk ve adalet çığlığını haykırdılar. HDP olarak hak, hukuk, adalet, eşitlik, özgürlük ifadelerine sahip çıkan herkese teşekkür ediyoruz. Bütün bunlar bizim mücadele değerlerimizdir.