HDP'li belediye eş başkanlarına operasyon: Dosyaya 'kısıtlılık' kararı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında görevden alınan 4 HDP'li belediye eş başkanına yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince adreslerine düzenlenen operasyonda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer ile Bismil Belediyesi Eş Başkanı Orhan Ayaz gözaltına alındı.

Mızraklı'nın gözaltına alındığını avukatı Mehmet Emin Aktar Twitter hesabından açıkladı. Aktar, Mızraklı'ya yönelik suçlama hakkında sadece "yürütülen bir soruşturma" yazıldığını belirtti.

KISITLILIK KARARI GETİRİLDİ

Operasyonun Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası” iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

Ancak getirilen kısıtlılık kararı nedeniyle gözaltına alınan belediye eş başkanlarının ne ile suçlandığı öğrenilmezken, eş başkanların aynı dosya kapsamında mı yoksa ayrı ayrı soruşturma kapsamında mı gözaltına alındığına dair de bilgi edinilemedi.

KAYYUM ATANACAK İDDİASI

Öte yandan Kayapınar ve Bismil belediye binalarının polis ablukasına alındığı belirtildi.

Kayapınar Belediyesi’nde personel ile belediye yöneticileri, ‘kayyum atanacağı’ söylentileri dolaşımdayken bir süre binaya alınmadı.

Belediye personeli ve meclis üyeleri uzun süre kapıda bekletildikten sonra içeri alındı. Ancak arama yapıldığı gerekçesiyle başkanlık katına kimsenin girmesine izin verilmedi.

HDP’li Kocaköy belediyesinde de polis tarafından arama yapıldı.

gorevden-alinan-hdp-li-baskanlara-operasyon-639363-1.

AÇIKLAMAYA POLİS İZİN VERMEDİ

HDP Diyarbakır İl Örgütü, belediye eş başkanlarının gözaltına alınmasını protesto etmek için Kayapınar Belediyesi önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis izin vermedi. HDP milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Dersim Dağ, belediye eş başkanları, belediye meclis üyeleri, HDP yöneticileri ve yurttaşlar, çok sayıda polis tarafından kalkanlarla abluka altına alındı. Polis, valilik kararını gerekçe göstererek açıklamaya izin verilmeyeceğini belirtirken, grubun dağılması için uyarılarda bulundu. Polis ve grup arasında yer yer gerginlik yaşanırken, çevrede bulunan yurttaşlar ise alkış ve zılgıtlarla polisi protesto etti. Polis, halkın belediye önünde toplanmasına izin vermedi. Belediyenin ön tarafı kalkanlı çevik kuvvet polislerince kapatıldı.

YÜZDE 60’DAN FAZLA OY ALMIŞLARDI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 62 oy oranıyla HDP’denDiyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. Mızraklı, 19 Ağustos 2019 tarihinde ise İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınmıştı.

Keziban Yılmaz ise yüzde 66 oy alarak belediye başkanı seçilmişti.

İçişleri Bakanlığı, 19 Ağustos'ta, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın görevden alındıklarını açıklamıştı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak atanmıştı.

Açıklamada Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında ağır ceza mahkemelerinde süren dokuz soruşturma, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk hakkında altı soruşturma, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında ise yedi soruşturma yürütüldüğü belirtilmiş, görevden almalar bu gerekçeye dayandırılmıştı.

SİYASİLERDEN TEPKİ YAĞIYOR

Siyasilerden meşru Belediye Başkanları'nın gözaltına alınmasına tepkiler geliyor;

gorevden-alinan-hdp-li-baskanlara-operasyon-639525-1.

Özgürlük ve Dayanışma partisi belediye başkanlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. ÖDP twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'Kayyum, şimdi gözaltı ve tutuklamalarla halkın iradesi gasp ediliyor.' dedi.

HDP'DEN GÖZALTILARA TEPKİ

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, gözaltılara Meclis'te yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Oluç'un açıklaması şöyle:

"Baskılar gözaltılarla bitmiyor. Baskılar, iktidarın savaş politikaları karşısında faaliyetlerimizi engelleme girişimleriyle sürüyor."

"İktidar, insanların fikirlerini açıklamasından ve kendisinin eleştirilmesinden korkuyor. İsterseniz tüm kalkan ve TOMA'larla ablukaya alın, biz fikirlerimizi söylemekten vazgeçmeyeceğiz."

AÇIKLAMAYA POLİS ENGELİ

Sputnik'ten Sertaç Kayar'ın aktardığına göre, gözaltılara tepki göstermek için aralarında HDP milletvekilleri Saliha Aydeniz ile Dersim Dağ, belediye başkanları, belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grup Kayapınar Belediyesi önünde toplandı. Bismil Belediye Başkanı Orhan Ayaz’ın gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen ve aralarında HDP Diyarbakır Milletvekilleri Semra Güzel ve Musa Farisoğulları ile belediye meclis üyelerinin de bulunduğu grup, belediyenin hizmet binası önünde toplandı. Polis, valiliğin eylem etkinlik yasağını gerekçe göstererek açıklamaya izin vermeyeceğini belirtti. Yapılan görüşmeler sonuç vermeyince polis, vekillerin de içinde bulunduğu gruba biber gazı ve kalkanlarla müdahale etti.