2016’da 100’e yakın HDP’li belediyeye önce kayyum atayıp ardından hukuki süreçleri başlatan iktidar, 31 Mart’ın ardından “Soruşturma aç, tutukla ve atama yap” yöntemini izlemeye başladı. HDP, hukuka karşı hile yapıldığı görüşünde.

HDP'li belediyelere operasyon: ‘Yaptıkları hukuka karşı hile’

HÜSEYİN ŞİMŞEK

31 Mart yerel seçimlerinde 3'ü büyükşehir olmak üzere 8 ilin yanı sıra 56 ilçe belediyesini kazanan HDP’ye yönelik operasyonlar hız kazandı. 2016 yılında 100'e yakın belediyeye kayyum atayan iktidar, belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri hakkında açılan soruşturmaları ve sonrasında yaşanan polis operasyonlarını gerekçe göstererek kayyum atamaya devam ediyor.

Yeni dönemde ilk olarak Tatvan’da HDP’li dokuz belediye meclis üyesi, seçimlerin sonuçlarının kesinleşmesinin ardından açılan soruşturmalar gerekçe gösterilerek görevden alındı ve meclis çoğunluğu bu yolla HDP'den AKP’ye geçti. Ardından Mardin, Van ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanları da haklarındaki soruşturmalar gerekçe gösterilerek görevden alındı. İktidar geçen haftadan bu yana ise belediye başkanlarının önce “gözaltına alınmasını” bekledi, ardından hızlı idari kararlarla yerlerine kayyum atadı. Kulp ve Karayazı Belediyeleri’ne bu yolla Kaymakamlar “başkan vekili” olarak atandı.

HDP ULUSLARARASI TEPKİ İSTİYOR

Belediye başkanları ve meclis üyelerinin büyük çoğunluğu hakkında soruşturma başlatıldığını ifade eden HDP yönetimi ise bu uygulamaya tepki gösterdi. AKP’nin bu yolla 81 ildeki tüm belediyelere kayyum atayabileceğini, bunun “hukuka karşı uygulanan bir hile” olduğunu ifade eden partililer, uluslararası kampanyalar dahil birçok adımı atmayı planlıyor. Bu kapsamda Selahattin Demirtaş’ın duruşmasını takip etmek için Strazburg’a giden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “2016 OHAL döneminde hayata geçirdikleri kayyım uygulamasını devam ettirme konusunda Erdoğan rejimi ısrarcıdır. Hem Anayasa hem idari hem de hukuk açısından kabul edilemez olan, Türkiye toplumuna ve Kürt halkına dayatılan uygulamalarla karşı karşıyayız. Kayyum uygulamasına karşı bütün uluslararası kurumların ve kamuoyunun duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.

SÜREÇ OLAĞAN DEĞİL

Gelişmeleri BirGün’e değerlendiren HDP Milletvekili ve eski YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, “Olağan bir hukuksal süreç yaşanmıyor. Merkezi hükümet bu yolla kazanamadığı yerlerde iktidarı eline geçiriyor” ifadelerini kullandı.

Kanunla idareye verilen yetkilerin sınırsız bir biçimde kullanılamayacağını vurgulayan Tiryaki, “Kayyum yetkisinin hangi koşullar altında kullanılacağı yasalarda düzenlenmiş ama bunlara bakmadan direkt el koyma işlemine gidiyorlar. Önce yok yere soruşturma açıyorlar, sonra da görevden alıyorlar. Hukuksuzluk tam da burada ortaya çıkıyor. Hukuka karşı bu hilelere başvurulmasını kabul etmiyoruz” diye konuştu.