HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine ilişkin, “TBMM ne bilgilendirildi ne partilerin görüşleri alındı. Biz, ilk günden itibaren Dışişleri Bakanı’nın bir an önce Genel Kurul’a gelip, bu konuda Türkiye’nin alacağı tutum konusunda bir tartışma yaşanmasının, görüş alışverişinde bulunulmasının hayati önemine işaret ettik…” dedi.

HDP’li Beştaş: TBMM ne bilgilendirildi ne partilerin görüşleri alındı

HDP'li Beştaş, iktidarın TBMM'yi ve siyasi partileri Rusya-Ukrayna konusunda bilgilendirmediğini ifade ederek, "Eski soğuk savaş dönemlerine dönüleceği yönünde çok ciddi kaygılar var. Meclis Genel Kurulu’nda bu konunun tartışılması için orada olacağız. Bu, sadece AKP’nin tek başına ya da ortağı ile beraber karar vereceği bir mesele değildir” dedi.

HDP'lli Meral Danış Beştaş, bugün TBMM’de yaptığı basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

“Maalesef Rusya’nın asker göndermesi ile çatışmalar başlamış durumda. Fakat maalesef TBMM ne bilgilendirildi ne partilerin görüşleri alındı. Biz, ilk günden itibaren Dışişleri Bakanı’nın bir an önce Genel Kurul’a gelip, bu konuda Türkiye’nin alacağı tutum konusunda bir tartışma yaşanmasının, görüş alışverişinde bulunulmasının hayati önemine işaret ettik. Şu an itibariyle bu talebimiz karşılanmış değil. Normalde bugün Meclis’in çalışmayacağı yönünde kabul olduğunu biliyorum, sizler tarafından da. Ama biz, saat 14:00’te Meclis Genel Kurulu’nda olacağız. Bu konuyu tartışmak istediğimizi orada da ifade edeceğiz. Çünkü Türkiye yurttaşlarının da ülkenin tutumu, dış politikası ve bu konuya dair yol haritasını öğrenmek gibi bir hakkı var ve bu hakkı göz ardı edemeyiz. Ukrayna savaşında NATO ile Rusya arasındaki gerilim, yine eski soğuk savaş dönemlerine dönüleceği yönünde çok ciddi kaygılar var. Türkiye’nin hem Rusya hem NATO ile ilişkisi var, diplomatik görüşmeleri devam ediyor. Bununla ilgili Meclis Genel Kurulu’nda, bu konunun tartışılması için orada olacağız ve sözlerimizi de görüşlerimizi de ifade edeceğiz. Bu, sadece AKP’nin tek başına ya da ortağı ile beraber karar vereceği bir mesele değildir. 85 milyon yurttaşı doğrudan etkileyen bir tablodur.”