HDP'li Batman, Silvan, Lice ve Ergani belediyelerine kayyum atandı, eşbaşkanlar gözaltına alındı

HDP'li dört belediyeye kayyum atandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde bulunan Batman, Silvan, Lice ve Ergani belediyelerine İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla kayyum atandı. Belediye binalarının etrafı sabah saatlerinde polisler tarafından çevrilirken belediyelerin önündeki caddeler trafiğe kapatıldı. Belediyelere giden personeller de binalara alınmayarak evlerine gönderildi.

Kayyum atanan belediyelerin eş başkanları da evlerinden gözaltına alındı.

Aynı zamanda HDP’li Silvan, Ergani, Eğil ve Lice belediye başkanları, haklarında yürütülen terör soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

HDP’li Silvan Belediye Başkanı Naşide Toprak, Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Lice Belediye Başkanı Tarık Mercan ve Eğil Belediye Başkanı Mustafa Akkul ile daha önce görevden alınan Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Bilgin Diken hakkında gözaltı kararı verildi. Toprak, Kaya, Akkul ve Diken gözaltına alınırken, Mercan’ın yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bilgisi verildi.

HDP, 31 Mart yerel seçimlerinde 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. Son kayyum atamalarıyla partinin 3 büyükşehir, 1 il, 29 ilçe ve 3 belde belediyesine kayyum atanmış oldu.

ALPER TAŞ: KAYYUMLAR DEMOKRASİYE KARŞI VİRÜSLERDİR

İktidarın HDP'li belediyelere yönelik sürdürdüğü kayyum darbesine ilişkin Twitter'dan açıklama yapan Alper Taş, salgının hızla yayıldığı bir dönemde iktidarın kayyum politikalarını sürdürdüğüne dikkati çekti. Taş, “Corona günlerinde bile iktidar kayyumlardan vazgeçmiyor. Batman, Silvan, Lice, Ergani belediyelerine kayyum atandı. Pes yani… Kayyumlar demokrasiye karşı virüslerdir. Kayyumlara son verin. Görevden alınmış seçilmiş belediye başkanlarını görevlerine iade edin” ifadelerini kullandı.

SARUHAN OLUÇ: BU İKTİDAR KÜRT DÜŞMANIDIR

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Batman Belediyesi’nin salgına karşı dezenfekte çalışmalarını alıntılayarak, “Batman Belediyesine bu sabah kayyım atandı. Çünkü bu belediye halkı corona virüsten korumak için çalışıyordu. Bu iktidar Kürt düşmanıdır. Bu iktidar Kürt insanının zararına olan herşeyi yapmaktan geri durmayacaktır” dedi.

SEZGİN TANRIKULU: SALGINI BİLE FIRSAT BİLDİNİZ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP’nin salgını fırsata çevirdiğini belirterek, “Allah’dan korkun! Birliğe ve çalışmaya ihtiyacımız olan bu dönemde #Batman #Lice #Ergani ve #Silvan belediyelerine kayyum atadınız. Salgın hastalık dönemini bile kendiniz açısından fırsat bildiniz” paylaşımında bulundu.

HDP SÖZCÜSÜ GÜNAY: FAŞİZMİN SINIRI YOK

Kayyum atanmasını dünya gündeminin salgınla mücadele olduğunu ancak iktidarın gündemine kayyum politikalarının olduğunu belirten HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Dünyanın gündemi #Covid_19 olsa da AKP’nin gündemi Kürt düşmanlığı. Kürt’ün iradesini gasp edip kayyım atar! Kürt cezaevinde kalsın diye anayasanın eşitlik ilkesini çiğner. Özetle insanlık son nefesine gelse, AKP Kürt annesini görmesin diyecek! AKP faşizminde sınır yok!” dedi.

CHP'Lİ SARIBAL: AKP BİLDİĞİNDEN ŞAŞMIYOR

“AKP bildiğiniz gibi” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise “Bir yandan doğal SİT alanlarının talanı için yeni yetkiler, bir yanda kayyum zulmü. Dünya yıkılsa AKP bildiğinden şaşmıyor” paylaşımıyla tepkisini dile getirdi.