Çözüm sürecine dair açıklamalarda bulunan HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan çözüm süreci için adım atsa HDP tekrar AKP ile uzlaşır mı?” sorusuna, “Tabii ki” diyerek karşılık verdi.

HDP'li Erol Katırcıoğlu: Erdoğan adım atarsa tabii ki AKP ile uzlaşırız

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme ve AKP ile uzlaşma konusunda ilginç açıklamalarda bulundu.

FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen Kronos Haber isimli sitenin sorularını yanıtlayan Katırcıoğlu, NATO Zirvesi’ndeki görüşmede ABD Başkanı Joe Biden’ın Erdoğan’a “Demokrasiye yönelik adımlar atarsanız size destek veririz” dediğine dair duyumlar aldıklarını söyledi.

“Eğer demokrasi yönünde adımlar atmak mümkün olabilirse, ki ben Erdoğan’ın yapabileceğini düşünüyorum” diyen Katırcıoğlu, “Ama bu ortaklık içinde bunun pek mümkün olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Katırcıoğlu, Deniz Poyraz’ın ölümüne sebep olan İzmir’deki HDP saldırısının AKP’ye, “Sakın demokratik bir yola doğru evrilme, burada dur” mesajı verdiğini savundu. Katırcıoğlu HDP’ye de “Ayağınızı denk alın” mesajı verildiğini söyledi.

Söyleşi içerisinde “Adalet ve Kalkınma Partisi’ni bir itiraz hareketi olarak yani ceberut bir devlet yapısına karşı bir itiraz hareketi olarak desteklemiş insanlardan biriyim” diyen Katırcıoğlu, çözüm süreci hakkında ise, “Yeniden bir çözüm masasına oturulur mu sorusu çok ortadadır. Keşke olsa diyeceğim bir şey. Benim gönlümden geçer” diye konuştu.

“ ‘Gönlümden geçer’ dediğiniz için tekrar sormak isterim. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yönde adım atsa HDP tekrar AKP ile uzlaşır mı?” sorusuna yanıt veren Katırcıoğlu, “Tabii ki” dedi, “Çözüm konusunda bir adım atmayı düşünürse tabii ki konuşuruz” ifadelerini kullandı.

HDP İÇİNDEN TEPKİ

Katırcıoğlu'nun Twitter'da kendi hesabından paylaştığı röportajdaki açıklamalarına HDP içerisinden bazı tepkiler geldi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Twitter hesabından, “Faşizmle uzlaşma olmaz, nokta. Gerisi lafügüzafdır...” dedi.

HDP’nin Onursal Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü de konuya değinerek şunları yazdı:

“HDP genel siyaseti ve stratejik çizgisi Kongre tarafından, dönemsel siyasetleri Parti Meclisince kararlaştırılıyor. Taktik adımları, Merkez Yürütme Kurulu ve Eş Genel Başkan yardımcılarınca icra ediliyor; partinin toplam genel siyaseti Eş Genel Başkanlarca temsil ediliyor.

Tartıştığınız konuda, 4. Olağan Kongre (2020) kararı şöyledir:

AKP-MHP iktidarından kurtulmaksızın, içerde ve dışarıda barışçıl politikalara dönüş mümkün olmayacaktır. İçeride de dışarıda da [...] Saray Rejimi’nden kurtulmak önümüzdeki dönemin öncelikli görevleri arasındadır.

HDP bütün örgütü ve birimleriyle siyasetini bu çizgi üzerinde sürdürüyor. HDP örgütü ve seçmenleriyle iletişimini kurumsal kanalları, platformları ve yetkilileri üzerinden kuruyor. HDP hayat tarafından bir bütün olarak doğrulanmaya devam eden siyasetinde ısrarlı ve kararlıdır.”

HDP MYK Üyesi Veli Saçılık ise, "Bu tartışma HDP'ye yarayacak bir tartışma değil. HDP, Saray Rejiminin demokratikleşme ihtimali üzerinden bir tartışma yürütmez" ifadelerini kullandı.