HDP'li Garo Paylan, Ümit Özdağ hakkında suç duyurusunda bulundu

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan sosyal medyada, kendisine yönelik "Talat Paşa vatansever Ermenileri değil senin gibi arkadan vuranları sürdü. Sen de zamanı gelince bir Talat Paşa deneyimi yaşayacaksın ve yaşamalısın" şeklinde paylaşım yapan İstanbul bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ hakkında “suç işlemeye tahrik”, “halkın kin ve düşmanlığa tahrik” ile “hakaret ve tehdit” suçlarını işlediği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Garo Paylan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu yazılı açıklama ile duyurdu. Türkiye'de bir nefret iklimi yaşandığını belirten Paylan, "Irkçı siyasetçilerin çeşitli toplumsal kesimleri hedef alan nefret söylemleri maalesef sıradanlaşmıştır. Azınlık gruplara yönelik şiddet çağrıları nefret suçlarına yol açar. Ayrımcılık ve nefret içeren söylemler cezasız kalmamalıdır" dedi.

Nefret söyleminin ifade özgürlüğü olmadığının altını çizen HDP Milletvekili Paylan’ın açıklaması şöyle:

"İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Twitter paylaşımında, şahsıma ve Ermeni halkına karşı nefret söyleminde bulunmuş ve açıkça ölümle tehdit etmiştir. Böyle bir nefret suçu çağrısına sessiz kalınmamalıdır. Bu nefret söyleminin cezasız kalması, daha öncekiler gibi nefret suçlarına yol açacaktır. Almanya’da bir milletvekilinin, Yahudi bir milletvekilini, 'Sen de bir Hitler deneyimi yaşayacaksın ve yaşamalısın' diye tweet atıp tehdit etmesi düşünülemez. Bu durumun ülkemiz için de kabul edilemez olması gerekir. İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın 27 Nisan 2021 tarihinde Twitter üzerinden yaptığı şahsımı ve Ermeni halkını hedef alan paylaşımlar hakkında, avukatım aracılığıyla, ‘suç işlemeye tahrik’ ve ‘halkın kin ve düşmanlığa tahrik’ suçları ile ‘hakaret ve tehdit’ten suç duyurusunda bulunduğumu duyurmak isterim."