HDP'li Tülay Hatimoğulları, Hatay’da çıkan yangınla maden projesinin alakasının olabileceğine dair şüphelerin olduğunu belirterek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli'ye soru önergesi verdi.

HDP'li Hatimoğulları: Hatay yangınıyla maden projesinin bir bağlantısı var mı?

Halkın Demokrasi Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Hatay'ın Belen İlçesi Sarımazı Mahallesi kırsalındaki ormanlık alanda 9 Ekim 2020 tarihinde başlayan yangına dair Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli'ye soru önergesi verdi.

Yangının krom maden projesi için ÇED toplantısı duyurusu yapılan bölgede çıkmasına dair halkın derin şüphelerinin Hatimoğulları, “Yangın sonrasında bölgedeki ekosistemi yeniden canlandırabilmek için çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?” sorusunu da iletti.

8 Eylül 2020 tarihinde Samandağ’daki yangının 7 Eylül’de yapılması planlanan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ihalesinin hemen öncesinde gerçekleştiğini söyleyen Hatimoğulları, 12 Ekim’de ÇED toplantısı yapılacak olan krom madeni projesini hatırlatarak, halkta “madenler için ormanlarımız mı yakılıyor” şüphelerinin oluştuğunu aktardı.

YANGININ NEDENİ TİTİZLİKLE ARAŞTIRILACAK MI?

Hatimoğulları Bakan Pekdemirli'ye şu soruları sordu:

1. Kontrol altına alındığı bilgisi paylaşılan yangın, Orman Genel Müdürlüğü internet sitesinde neden “devam ediyor” olarak gözükmektedir? Yangın neden halen söndürülememiştir?

2. Yangının çıkış nedeni belirlenebilmiş midir? Yangının çıkış nedeni titizlikle araştırılacak mıdır?

NE OLMUŞTU?

Hatay'ın Belen İlçesi Sarımazı Mahallesi kırsalında 9 Ekim 2020 tarihinde başlayıp kuvvetli rüzgar nedeni ile kısa sürede yerleşim yerlerine kadar etkide bulunan yangının Arsuz ve İskenderun ilçelerine sıçrayan yangının 2 gün sonra kontrol altına alındığı bildirilmişti.