HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, KESK'e bağlı Haber-Sen üyesi PTT çalışanlarının mobbinge maruz kaldığı ve sürgün edildiğine ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Meclis araştırması açılmasını isteyen Işık, Çalışma ve Ulaştırma bakanlarına, "Haber-Sen yönetici, temsilci ve üyelerinin sürekli il içi, il dışı geçici veya nakil olarak başka merkezlere, illere görevlendirilmelerinin amacı nedir" diye sordu.

HDP’li Işık, Haber-Sen üyelerine mobbing iddiasını TBMM’de sordu

KESK'e bağlı Haber-Sen, sendikalarına üye PTT çalışanlarının ayrımcılık, mobbing ve sürgüne maruz kaldığını, kurumda sendikal faaliyetlerin engellendiğine ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre; Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu, Zonguldak'tan Şanlıurfa'ya sürgün edildi. Memur-Sen'e bağlı Birlik Haber-Sen ve Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Haber-Sen yöneticileri ise, müdür, baş müdür, baş müdür yardımcısı gibi görevlere getirildi.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Haber-Sen'in PTT çalışanı üyelerine mobbing ve ayrımcılık uygulandığına ilişkin iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

"KAÇ AKRABASI ÇALIŞMAKTADIR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Işık, şu soruları yöneltti:

"KESK'e bağlı Haber-Sen yönetici, temsilci ve üyelerinin sürekli il içi, il dışı geçici veya nakil olarak başka merkezlere, illere görevlendirilmelerinin amacı nedir? KESK'e bağlı Haber-Sen’in sendikal çalışmaları engellenmek mi istenilmektedir? İstanbul Şişli PDM Müdürlüğünde toplu bir şekilde KESK/Haber-Sen yöneticileri ve üyelerinin başka merkezlere gönderilmesinde PTT Genel Müdürlüğünün bilgisi var mıdır? İstanbul PTT Başmüdürlüğünden son 3 yıl içinde ihale alan şirketler hangileridir ve bu şirketler ile ihale usul ve esasları nasıl düzenlenmiştir? 4688 sayılı Sendika Yasası'na aykırı bir şekilde yapılan bu uygulamadan vazgeçilecek midir? İstanbul PTT Başmüdürü Selahattin Ekinci’nin PTT ve PTT’ye bağlı iştirak şirketlerde 3. dereceye kadar kaç tane akrabası, hangi görevlerde çalışmaktadır? 2015-2022 yılları arasında Türkiye genelinde PTT’de sürgün, mobbing, kayırmacılık iddiaları hakkında yürütülen soruşturma sayısı kaçtır?"

"KAMU VİCDANINI YARALAMAKTADIR"

Işık, konuya ilişkin Meclis Araştırması açılması önergesini de TBMM Başkanlığı'na sundu. Önergenin gerekçesinde, şu görüşlere yer verildi:

"PTT yönetiminin 9 yıldır görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapmak yerine liyakatsiz bir yöntemle üst düzey ve idareci kadroları belirlediği ve siyasal iktidara yandaş olan bu sendikaların üyelerinin kayırıldığı, Haber-Sen gibi sendikalarda örgütlü kişilere haksız ve hukuksuz uygulamalar yaptığı ifade edilmektedir. Aynı zamanda bu tür liyakatsiz atamalar, çalışanların kurum içinde yükselme umutlarını bitirmekte, kurum aidiyeti duygusunu zedelemekte, yöneticilerine karşı güven duygusunu yitirmektedirler. Hak etmediği halde veya sınavsız bir şekilde idareci olanlar bir yanda dururken Haber-Sen üyesi olan kamu emekçilerinin anayasaya ve 6488 sayılı kanuna aykırı bir şekilde sürgün edilmesi kamu vicdanını yaralamaktadır. Bu bağlamda PTT’deki liyakatsiz atamaların, mobbingin, kayırmacılığın ve haksız sürgünlerin önlenmesi ve kurum zararlarının azaltılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmalıdır."

(ANKA)