Anayasa Mahkemesi'nin HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verdiği 'hak ihlali' kararı, Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Gergerlioğlu’nun avukatı Bişar Alınak, "Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi ek karar ile infaz durdurma kararı verdi" dedi. Gergerlioğlu, kararın ardından akşam saatlerinde tahliye edildi.

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu tahliye edildi

Anayasa Mahkemes'inin (AYM) milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusunda verdiği hak ihlali kararının örneği, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Gergerlioğlu, AYM kararının ardından akşam saatlerinde tutuklu bulunduğu Sincan Kapalı Cezaevi'nden tahliye edildi.

Gergerlioğlu’nun avukatı Bişar Alınak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AYM kararının tebliğ edildiğini duyurdu.

Alınak, paylaşımında, “AYM’nin kararı tebliğ edildi. Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi ek karar ile infaz durdurma kararı verdi. Şimdilik geçmiş olsun sevgili hocam” ifadelerini kullandı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, seçilmeden önce yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası kararı Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmış ve dosya Meclise gönderilmişti.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle "PKK/KCK propagandası" suçlamasıyla yargılanan Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmüş ve Gergerlioğlu 1 yıl 10 ay hapis yatması için cezaevine gönderilmişti.

AYM, vekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun siyasi faaliyetle bulunma ve kişi hürriyeti haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

HDP: TAHLİYE KARARI VERİLDİ, SİNCAN'A VEKİLİMİZİ KARŞILAMAYA GİDİYORUZ

İnfaz durdurma kararına ilişkin HDP'den yapılan paylaşımda da, "Adalet mücadelemiz sonuç verdi. AYM kararı sonrası Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında tahliye kararı verildi. Milletvekillerimiz, yöneticilerimiz ve partililerimizle Sincan'a vekilimizi karşılamaya gidiyoruz" ifadelerine yer verildi.

CEZAEVİ ÖNÜNDE POLİS ABLUKASI

Öte yandan Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu almak için Sincan Cezaevi önüne giden milletvekilleri polis tarafından ablukaya alındı.

HDP milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının Kocaeli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne tebliğ edilmesinin ardından tahliye edilmesi beklenen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu karşılamak üzere Sincan Kapalı Cezaevi önüne gitti.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, milletvekilleriyle birlikte cezaevi önüne geçen Gergerlioğlu’nun ailesi dışında kimsenin cezaevi önünde beklemesine izin vermeyen polis, milletvekillerini ve Gergerlioğlu ailesini ablukaya aldı. Sık sık “dağılın” anonsu yapan polis gazetecilerin çekim yapmasına izin vermedi.

Milletvekillerinin cezaevi önündeki bekleyişi sürüyor.

hdp-li-gergerlioglu-hakkinda-tahliye-karari-896026-1.
Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

AKŞAM SAATLERİNDE TAHLİYE EDİLDİ

Gergerlioğlu, tahliye yazısının Sincan Kapalı Cezaevi'ne gönderilmesinin ardından akşam saatlerinde tahliye edildi. Gergerlioğlu'nun tahliyesini oğlu Salih Gergerlioğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğrafla duyurdu.

GERGERLİOĞLU: NEREDE KALMIŞTIK?

Gergerlioğlu, tahliyesi sonrası ilk mesajını sosyal medya hesabından verdi. Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Gergerlioğlu, ''Nerede kalmıştık? :)'' ifadelerini kullandı.

Gergerlioğlu, bulunduğu Sincan Kapalı Cezaevinden çıktıktan sonra HDP Genel Merkez binasında vekiller ve parti üyeleri tarafından karşılandı. Gergerlioğlu açıklamalarda bulundu. Gergerlioğlu'nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Bizim yaşamımız direniştir, direnmek yaşamaktır sonuna kadar bunu dedik. Yaşasın halkların kardeşliği dedik. Bunların çok önemli anlamları vardı. Ben meclisten böyle çıktım böyle geri dönüyorum. Biz sonuçta, haklıyız güçlüyüz ve kazanacağız dedik meclisten çıkarken. Haklı olduğumuz için güçlüyüz. Bizi o zaman çok zayıf görüyorlardı. Ezdik bitti artık cezaevine diyorlardı ama ben iki şeye güveniyordum, birincisi hukuken çok çok haklıydık ikincisi kamuoyu vicdanı bizim yanımızdaydı. Direne direne kazandık. Ben beni darp ederek evimden çıkartılırken son cümlem 'bu hikaye burada bitmez' dedim. Biz geri adım atmayacağız sonuna kadar direneceğiz çünkü haklıyız. Ben en başta bu zaferi halkımıza armağan ediyorum. Ben direndim evet ama benimle birlikte kamuoyu da direndi.

'AYM'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Partimize ve mağdur yüzlerce insana yaşatılıyor. 5 yıl önce barış istedim diye kamu doktorluğundan ihraç edilmiş bir insanım. İnanılmaz hukuksuz kararlar verildi. Yargıtay'dan da adaletli karar gelmedi, karar onandı. Türkiye'de biz kime güveneceğiz? Ne kadar manidar bir durum. 5 yıldır benimle birlikte yüzlerce mazlum mağdur ediliyor. Ben yerel mahkemede, istinafta mağdur edileyim ardından Meclis’te bu karar okunsun sonra sığınacağımız yer Anayasa Mahkemesi oldu. Ben buradan AYM'ye teşekkür ediyorum, hızlı bir süreç işletti ve sonunda 1 Temmuz'da karar verdi.

Ama vekilliğim düşürüldü. Ama kazanıyoruz, buradayız. Bu halkın yüzü gülsün, ben cezaevinde en çok bu halkı düşündüm. Bu halk bu yaşananları hak etmiyor. İnanın ki bana dünyanın dört bir tarafından sevgi, destek yağmur gibi yağdı. Ben haklı olduğumu biliyordum ve şu anda çok daha netleşti.

'GERİ ADIM ATMADIK'

İçeride büyük üzüntüler yaşadık. Deniz Poyraz arkadaşımız katledildi. İçimiz karardı, üzüldük ama 'hayır biz kazanacağız' dedik. Son derece moralli bir şekilde içeride 3 ayı geçirdim. Bedenen kendimi korudum, ruhen yenilendim. Bunlar benim için çok iyi oldu. İstediklerini başaramadılar. Biz hiç geri adım atmadık, motivasyonumuz çok iyiydi. Arkadaşlarımızla sık sık mektuplaştık. Biz içeriden Meclisi takip ettik. Ben vekilliğimin düştüğünü hiç düşünmedim. Hiçbir şeyden kopmadım ve üretim. Bize geri adım attıramazlar biz gerçekten güçlü ve haklıyız. Ve bundan dolayı gayet iyi bir şekilde çıktık.

Üç ay boyunca bize zulmettiler boş yere içeride yattık. Evimden alırken ayakkabımı giymeye çalışırken iteleyip kakaladılar. Polis arabasında küfür ve hakaretler. Biz böyle bir süreçte insan hakları herkes içindir dedik. Geri adım atmayacağımızı söyledik. Ben arabadan polise hukuki süreçleri işleteceğim dediğimde bana 'bizi tehdit mi ediyorsun' dediler ben de 'evet hukukla tehdit ediyorum' dedim. Biz halkın vekili olduğumuzu bilerek hareket ettik ve dediğim gibi bu galibiyetimiz bu kazancımız halkın galibiyetidir. Bizim çıkmamız diğer arkadaşlarımızın çıkacağının mesajıdır. Partimize açılan davaların sonuçsuz kalacağının mesajıdır."